O poveste despre oameni, destine și un viitor incert, în premieră la Cinema Victoria

La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, la Timişoara va fi proiectat un film documentar care spune două povești doar aparent distincte. Una este cea a Banatului istoric și a locuitorilor săi, care după 100 de ani, luptă să-și păstreze identitatea, iar cealaltă este o filă din istoria recentă a Ucrainei, unde războiul izbucnit în februarie 2022 și, încă departe de final, a făcut ca milioane de oameni să fie nevoiți să lase în urmă totul, pentru a-și salva viețile.

 

Premiera filmului documentar When Borders Get Indistinct va fi prezentată vineri, 24 februarie, de la ora 18, la Cinema Victoria Timișoara, aceasta fiind unul din principalele evenimente organizate în cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, în contextul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Subtitrarea disponibilă la premieră ste doar în limba engleză.

Autorul documentarului, Mircea Sorin Albuțiu, artist în rezidență Cămine în mișcare, a ajuns în perioada 7-16 august 2022 în Ucraina, în localitățile Bucha, Vorzel, Irpin, Borodyanka, Kiev și Aeroportul Hostomel pentru a documenta consecințele unui război nejustificat, curajul celor care au rămas să-și apere căminul, dar și pentru a aduce o lumină de speranță celor care au fost forțați să plece și acum se află departe de casă.

Proiectul Cămine în mișcare / Moving Fireplaces a apărut pe fondul crizei refugiaților din Europa din anul 2015. Acum, Europa se confruntă cu o nouă criză a refugiaților pe fondul războiului din Ucraina. Se estimează că de la izbucnirea războiului, peste 4.5 milioane de oameni au fugit de război în alte țări din Europa și peste 6.5 milioane de oameni au fost relocați în interiorul Ucrainei. Din 24 februarie 2022 și până acum, circa un milion de ucraineni au tranzitat România, iar peste 100.000 dintre aceștia au rămas în țara noastră. Documentarea poveștilor oamenilor aflați acum pe drum, în mișcare, dar și ale celor care au ales să rămână a devenit o prioritate a proiectului Asociației Prin Banat.

Biletele la premiera filmului sunt disponibile la acest link.

Filmul documentar When Borders Get Indistinct a fost realizat în cadrul proiectului cultural Cămine în mișcare / Moving Fireplaces, organizat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din programul cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara. Acțiunea este finanțată de Consiliul Judeţean Timiş, prin programul TIM Cultura 2022. Parteneri de producție: Comunitatea Românilor din Serbia, Gărâna Jazz Fest, Auăleu și Wide Productions.

Print Friendly, PDF & Email