O panoramă emoționantă a participării României la Jocurile Olimpice, prezentată la Iulius Town (P)

Foto: Iulius Town

Costume de competiție, medalii, cununi cu lauri și echipamente de antrenament ale marilor campioni pe care România i-a avut în arena olimpică vor fi expuse în ansamblul mixt Iulius Town Timişoara. Vor fi şi multe alte exponate sportive fascinante și unice din perioada anilor 1930-2021, precum şi echipamente de antrenament, semnate de megastaruri ale sportului românesc.

 

În perioada 10 – 26 aprilie, vizitatorii vor descoperi la etajul Iulius Mall Timişoara, zona Intersport, istoria participării României la Jocurile Olimpice, prin incursiunea în universul obiectelor, imaginilor și al poveștilor aparținând marilor campioni ai țării. Expoziția România la Jocurile Olimpice, ajunsă la ediția a doua, organizată de Asociația ESCU cu sprijinul Muzeului Sportului, al sportivilor, federațiilor și al colecționarilor, aduce în prim-plan cultura sportivă în România, din interbelic și până în prezent.

O scurtă radiografie a sportului românesc și a rezultatelor României de la Jocurile Olimpice, Campionatele Europene și Mondiale din toate timpurile, prezentată prin sute de obiecte de colecție, printre care medalii și cununi cu lauri autentice, echipamente ale sportivilor, imagini și articole de arhivă, urmează să fie descoperite, precum și exponate care spun povestea a peste 15 sporturi olimpice și a marilor campioni ai țării noastre. Expoziția aduce în prim-plan un adevărat patrimoniu de obiecte ce atestă vechimea şi amploarea mişcării sportive din România, prin exponate, documentări și clipuri care marchează cronologic diferite momente şi personalităţi ale sportului sau momente importante care au marcat olimpismul modern, mondial şi românesc.

Vizitatori de toate vârstele vor avea ocazia să descopere un regal expozițional care relatează perioade iconice din istoria sporturilor olimpice practicate în România, dar și alte probe de competiție: gimnastică artistică, atletism, canotaj și kaiac-canoe, lupte libere și greco-romane, călărie, tenis, scrimă, rugby, înot și polo, bob, skeleton, volei, ciclism, fotbal, judo, box, tir și oină.

Foto: Iulius Town

Printre cele mai interesante exponate din Iulius Mall se numără costume oficiale de participare la Jocurile Olimpice, medalii și recuzită de antrenament ale campionilor Marian Oprea, Larisa Iordache, Marius Urzică, Ionela Târlea, Alina Dumitru, Ancuța Bodnar, Maria Olaru, Lavinia Miloșovici, Loredana Dinu, Monica Roşu, Nicoleta Grasu, Gheorghe Berceanu, Ion Țiriac, Laura Ilie, Maricica Puică și mulți alții. Vor fi expuse impresionantele echipamente oficiale de competiții la campionate și olimpiade de bob, sanie, skeleton, kaiac și canoe, scrimă, tir, hockei pe gheață, călărie, lupte, atletism, patinaj de viteză etc.

Selecția de obiecte de colecție mai cuprinde obiecte vechi din competițiile din perioada interbelică și din anii ’50-’70 și exponate de memorabilia cu autografele în original ale medaliaților la competiții. Vor fi prezentate obiecte personale, dar și din colecții private despre marile personalități din lumea sportului precum: Nadia Comăneci (medaliată la JO de la Montreal 1976 și de la Moscova 1980), Simona Gherman (medaliată la spadă pe echipe JO de la Rio 2016), Tiberiu Dolniceanu (medaliat la sabie pe echipe la JO de la Londra, 2012), Andrei Pavel, Ilie Năstase și Ion Țiriac – tenis, Ana Maria Popescu Brânză (medaliată la spadă individual JO Beijing 2008 și JO Tokyo 2021 și pe echipe la Rio 2016), Gabriela Szabó (medaliată JO de la Sydney 2000) și numeroși alți sportivi cu performanțe.

Foto: Iulius Town

Muzeul Sportului este deţinătorul unui adevărat tezaur de bunuri culturale care atestă vechimea şi amploarea mişcării sportive în România, propunând vizitatorilor, la momentul actual, două expoziții permanente. Expoziția de istorie a sportului românesc: de la apariția primelor activităților sportive pe teritoriul țării noastre la dezvoltarea numeroaselor discipline sportive, vizitatorul poate face o incursiune în istoria fiecărui sport care a produs emoții și momente unice tuturor celor care îndrăgesc această activitate. Expoziția formată din imagini, text, obiecte precum medalii, trofee sau echipament sportive, ce conturează istoria disciplinelor care au făcut ca tricolorul să fie cunoscut în orice colț de lume. Sunt expuse: pașaportul colectiv cu care echipa de fotbal a României a participat la primul Campionat Mondial din Uruguay din 1930, sabia cu care Mihai Covaliu a obținut medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney în 2000, kaiacul lui Aurel Vernescu, schiful cu care Sanda Toma a obținut prima medalie de aur a canotajului românesc la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, Cupa Mondială la handbal masculin cucerită de echipa națională de patru ori în anii 1961, 1964, 1970, 1974, Cupa Mondială obținută de echipa feminină de handbal în 11 a României din anul 1956, echipamente sportive, medalii de campion național, titluri de maestru emerit al sportului românesc sau titluri obținute la competițiile europene și mondiale de sportivii români.

Asociaţia ESCU (Educaţie, Societate, Cultură, Umanitate) este o organizaţie nonguvernamentală independentă, apolitică, nonprofit, având obiectivul principal de a îmbunătăţi nivelul cultural şi educaţional al publicului din ţară. Principala sa direcție de activitate este dezvoltarea ofertei culturale din spaţiul public românesc prin proiecte inovatoare care au ca misiune susținerea practicilor culturale la nivel național și multidisciplinar.

Print Friendly, PDF & Email