O nouă Noapte a Filosofiei, la Timişoara

Sursă foto: Institutul Francez Timişoara

„Cum arată omul de mâine?” – este întrebarea de la care pornesc dezbaterile la ediţia de anul acesta a Nopţii Filosofiei, organizată la Timișoara și, în premieră la București. Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România.

 

„Pentru o noapte, publicul de toate vârstele este invitat să ia parte la dezbaterea publică, în tradiția gânditorilor greci ai Agorei, la București și Timișoara, care anul acesta este capitala europeană a culturii” este invitația pe care o lansează directoarea Institutului Francez din România la Timișoara,  Tilla Rudel.

Pe 26 mai, în anul Capitalei Europene a Culturii, Timișoara va găzdui cea de-a treia ediție a Nopții Filosofiei, un eveniment inițiat în țara noastră de Institutul Francez din România.

La Timișoara, Noaptea Filosofiei se va desfășura la Institutul Francez, la librăria independentă La Două Bufnițe, la noul sediu al House of European Institutes (în incinta Bastionului Maria Terezia) și la Sinagoga din Cetate.

Tematicile abordate sunt diverse, mergând de la etică la politică și religie, de la artă la inteligență artificială și realitate virtuală, atingând problemele acute ale societății de azi, precum: filosofia literaturii, statutul democrației în societatea contemporană, filosofia ca ficțiune despre adevăr, provocările ecofeminismului, zoopoetică, catastrofe nucleare  etc. Programul complet al Nopții Filosofiei la Timișoara poate fi consultat la acest link.

Printre invitații de anul acesta, se numără: Barbara Stiegler, Christophe Pebarthe, Anne Simon, Fabienne Brugère, Eric Prem, Theofanis Tasis, Aurélien Bellanger, Elise Domenach, Dragan Prole, Daniel Nica, Radu Uszkai, Mihail Cernea, Adriana Babeți, Marcel Tolcea, Claudiu Mesaroș, Grigore Vida, Octavian Repolschi, Adrian Briciu, Armand Voinov, Alin Gavreliuc, Florin Lobonț, Ionuț Mladin, Anca Tiurean şi Camil Mihăescu.

După succesul edițiilor anterioare, a treia Noapte a Filosofiei se va desfășura la nivel național, cu o ediție în premieră la București, în 25 mai.

 „Provocarea principală a acestei ediții a fost aceea de a alege, pentru ambele orașe, acele subiecte relevante totodată pentru comunitatea filosofică, cât și pentru publicul cultural în sens larg, care să acopere un orizont variat de domenii, de la etică la filosofia artei, de la practică filosofică la filosofia războiului. Care sunt provocările pe care inteligența artificială și tehnologiile emergente le vor avea asupra noastră ca indivizi, dar și ca societate? Cum va arăta arta de mâine, făcută cu ajutorul inteligenței artificiale? Cum mai putem fi autentici în societatea digitală a zilelor noastre?”, declară Cornel Moraru, unul dintre curatorii Nopții Filosofiei.

Numeroasele întâlniri și reflecții pe care le prilejuiește Noaptea Filosofiei vor permite publicului românesc să asiste la discuții intelectuale și filosofice aprofundate care le vor ascuți sensibilitatea filosofică, socială, politică și estetică (…) În ceea ce mă privește, am căutat să concentrez dialogurile și discuțiile în jurul stării democrației în lume, a problemelor ecologice, a problemelor de gen”, completează Raphael Zagury-Orly, celălalt curator.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale și Rezidența 9.

 

Print Friendly, PDF & Email