O nouă formaţiune politică de centru-dreapta, în Timiş

Partidul Naţional Democrat, fondat de un comitet de iniţiativă alcătuit din foşti membri ai PP-DD

PND (5)O nouă formaţiune politică de centru-dreapta, care reuneşte numeroşi foşti membri ai PP-DD, se pregăteşte de constituire. Partidul Naţional Democrat (PND), care are constituite comitete de iniţiativă în 72 de localităţi din judeţul Timiş, îşi propune o abordare complet diferită faţă de cea a PP-DD, partid de a cărui filozofie şi de ale cărui structuri reprezentanţii PND declară că îşi doresc să se detaşeze. Noua formaţiune este interesată, potrivit declaraţiilor  reprezentanţilor săi, cu precădere de electoratul educat şi îşi propune să reprezinte, la alegerile din 2016, o alternativă pentru electoratul a cărui încredere investită în partidele deja existente pe scena politică a fost puternic erodată.

 

 Alt electorat-ţintă

Un nou partid politic de centru-dreapta se pregăteşte să pătrundă pe piaţa politică românească, a anunţat, joi, la Timişoara, deputatul Daniel Fenechiu, fost membru PP-DD, unul dintre fondatorii noii formaţiuni politice. Acesta a informat că în judeţul Timiş şi în alte 4 judeţe din România (Botoşani, Constanţa, Mehedinţi şi Bacău) există deja constituite comitete de iniţiativă organizate până la nivel local, în vreme ce în alte 22 de judeţe au fost create structurile incipiente care să îngăduie înfiinţarea noului partid, care se va numi Partidul Naţional Democrat. Partidul se află în curs de înregistrare la Tribunalul Bucureşti, fiind depusă deja documentaţia necesară constituirii şi o listă cu 34 000 de semnături, despre care deputatul Daniel Fenechiu spune că au fost adunate într-un interval de patru săptămâni. Primul judeţ care a anunţat strângerea a 1000 de semnături a fost judeţul Timiş, a mai informat deputatul Daniel Fenechiu, care a venit la Timişoara împreună cu o echipă formată din membri fondatori ai PND, foşti membri PP-DD, în prezent membri ai Grupului parlamentar Democrat şi Popular din Camera Deputaţilor: deputatul de Botoşani Liliana Mincă, deputatul de Ilfov Ştefan Burlacu, deputatul de Vâlcea Ion-Cristinel Marian, deputatul de Arad Ştefan Dalcă. Alături de fondatorii noii formaţiuni politice au fost prezenţi şi reprezentanţii PND de la nivel local, avocatul Gabriel Laudacescu, preşedintele Comitetului de Iniţiativă PND Timiş, Marieta Danescu, secretar executiv al  PND Timiş, Marius Popescu, coordonator al Comitetului de Iniţiativă PND şi medicul Paul Purea, reprezentant al Comisiei de etică a PND. 

Cu un mesaj şi o abordare atipică, pornind de la o structură creată în jurul unui nucleu constituit din cei 19 membri fondatori, majoritatea deputaţi care au acces în Parlament, la alegerile parlamentare din decembrie 2012, pe listele PP-DD, reprezentanţii noii formaţiuni politice declară că se adresează cu precădere unui electorat educat şi preocupat de a identifica soluţiile necesare evoluţiei societăţii româneşti. Soluţii pe care unul dintre fondatorii noii formaţiuni, deputatul Daniel Fenechiu, le desemnează a fi munca, inventivitatea şi spiritul antreprenorial. Acesta a declarat că noua formaţiune se detaşează de structurile PP-DD, partid căruia precizează că îi impută alianţa încheiată cu PSD, precum şi prestaţia fondatorului său, Dan Diaconescu, în campania prezidenţială.

"Nu ne dorim să reformăm PP-DD, să rebranduim PP-DD. Avem o doctrină de centru-dreapta. Ne adresăm unor oameni care au înţeles ori sunt pe cale să înţeleagă că singura soluţie a României este să evolueze prin muncă, prin inventivitate, prin antreprenoriat.(…)Celor care nu muncesc, le sugerăm să o facă, pentru că statul cu mâna întinsă nu aduce nimic bun", a declarat deputatul Daniel Fenechiu. De altfel, referindu-se la sistemul de ajutoare sociale care le sunt acordate în prezent cetăţenilor, deputatul Daniel Fenechiu a apreciat că acesta reprezintă un impediment real în procesul de angajare, întrucât cetăţenii sunt tentaţi să opteze pentru statutul de asistat social în detrimentul celui de angajat: "Suntem adversari declaraţi ai statului cu mâna întinsă.(…) Un popor prostit şi sărăcit este uşor de manipulat la vot.(…)Noi dorim să îi încurajăm pe oameni să muncească, vom fi restrictivi cu ajutoarele sociale", a mai precizat deputatul Daniel Fenechiu.

Proiecte de confiscare a “averilor furate”

Deputatul Liliana Mincă, membru al nucleului fondator al viitoarei formaţiuni, a opinat că în România ultimilor 25 de ani s-a discutat numai la nivel declarativ despre principii, fără a fi verificaţi, însă, oamenii care au fost propulsaţi în diverse funcţii de conducere de către partidele politice. Motiv pentru care, a subliniat aceasta, s-a ajuns în situaţia actuală, în care sunt anchetaţi miniştri, secretari de stat sau preşedinţi de consilii judeţene.

Referindu-se la priorităţile viitoarei formaţiuni politice, deputatul Liliana Mincă a declarat că, dincolo de criteriul integrităţii, care va reprezenta un criteriu de selecţie a viitorilor membri, PND îşi propune stoparea jafului şi a risipei banului public:

“ Un principiu pe care vrem să-l aplicăm este stoparea jafului şi a risipei banului public. De 25 de ani, în România se fură. Copiii nu au alocaţii, medici, profesori trăiesc de pe o zi pe alta. Oameni care au muncit o viaţă se uită la cei care au furat de 25 de ani, ne-au sfidat şi astăzi, după 25 de ani, unii dintre ei trec prin arestul preventiv. Dorinţa noastră, a PND, este confiscarea averilor. Nu e suficient să îi ţinem în arest sau în penitenciare, cu 2 600 de lei pe lună, din banii noştri, în timp ce copiii au o alocaţie mizerabilă, de 42 de lei pe lună", a declarat deputatul Liliana Mincă. Aceasta a adăugat şi că, din considerente de ordin politic, majoritatea parlamentară a respins proiectul pe care l-a iniţiat legat de majorarea alocaţiei de stat pentru copii, iar ulterior, după respingerea acestuia, a fost înaintat un proiect similar de majorare a alocaţiei:

"Din păcate, majoritatea parlamentară a respins proiectele noastre pe bandă rulantă. Suntem ţară membră a UE, copiii noştri sunt europeni, aşa că ar fi normal să se majoreze alocaţia de stat pentru copii la nivelul mediei din Uniunea Europeană", a opinat deputatul Liliana Mincă. Aceasta a precizat şi că reprezentanţii PND doresc introducerea de declaraţii de avere pentru toţi românii, pentru a se putea elucida "cine a muncit cinstit şi cine a furat în România". Şi, a mai precizat deputatul Liliana Mincă, prin confiscarea extinsă a averilor de la cei pe care i-a numit "bogătaşii de carton" ai României, se vor obţine fondurile necesare pentru majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, pentru majorarea pensiilor şi pentru majorarea salariilor angajaţilor din sistemul bugetar.

"Dorim verificarea tuturor privatizărilor din România şi verificarea vânzărilor de active", a mai declarat deputatul Liliana Mincă, adăugând că reprezentanţii PND susţin înfiinţarea unei autorităţi naţionale de verificare a retrocedărilor şi a unei autorităţi de verificare a privatizărilor făcute în ultimii 25 de ani.

Print Friendly, PDF & Email