O nouă ediţie a Galei de Blues/Jazz Kamo, la Timişoara

Trio Gondi. Sursă foto: Filarmonica Banatul

Gala de Blues/Jazz Kamo continuă să scrie istorie și ajunge anul acesta la ediția a XXXII-a. Cunoscut ca fiind cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara şi al doilea cel mai timpuriu festival de jazz din ţară, evenimentul reunește și în acest an artiști de valoare ai genului din România, Anglia, Germania, Olanda şi Serbia. Gala are loc în 23 şi 24 septembrie, de la ora 18, la Sala Capitol.

 

Sâmbătă, 23 septembrie, vor evolua RC Melody Makers, Bega Blues Band, Vali Fărcaş Solo, din Germania, şi Trio Eugen Gondi, din Olanda.

Highlight-ul primei zile, spune organizatorul, este reprezentat de Trio Eugen Gondi. Considerat cel mai bun baterist de jazz din România ani la rând, timișoreanul Eugen Gondi se poate mândri cu o bogată activitate artistică desfășurată atât în România, cât și în Olanda, unde a emigrat în 1990. În țară, a avut colaborări cu Phoenix, Mircea Florian, Marius Popp, Johnny Răducanu, Johnny Bota, Toni Kühn, Cvintetul de jazz București (alături de care a ținut concerte cu Art Farmer, Slide Hampton, Aura Urziceanu) etc. De asemenea, a participat la festivalurile de jazz de la Ploiești, Sibiu, San Sebastian, Přerov, Ljubliana, Varșovia. Cu numeroase înregistrări de discuri și apariții în emisiuni de radio și televiziune, Eugen Gondi va cânta, la Timişoara, alături de basistul Lucas Suringar și chitaristul Hilmar Backer, cei împreună cu care performează în Olanda.

The W Portrait. Foto: Carlotta Cardana

Duminică, 24 septembrie, vor urca pe scenă Mije Krstic 4Tet, din Serbia, Vali Răcilă şi Raul Kusak şi The W alături de James Kitchman, din Anglia.

A doua seară a Galei aduce în prim-plan formația The W with special guest James Kitchman.  După ce, cu doi ani în urmă, la Gala Kam a fost prezent un grup condus de chitaristul James Kitchman, transmit organizatorul, acesta apare acum ca invitat special al formației  prientenului său Bruno Heinen. Formația britanică The W este un cvartet de jazz contemporan recent înființat la Londra, care cuprinde patru dintre cei mai populari muzicieni ai genului din Marea Britanie: Gene Calderazzo – baterie, Bruno Heinen – pian, Heidi Vogel – voce și Andrea Di Biase – contrabas. Împreună, ei au creat un gen de muzică pe cât de incitant și inventiv, pe atât de elegant și sofisticat. În calitate de vocalistă a unor trupe precum Cinematic Orchestra, Soweto Kinch și Chick Corea, Heidi Vogel a fost mult timp preferata criticilor pentru vocea ei extraordinară și tonul catifelat. La tobe este newyorkezul stabilit în Londra Gene Calderazzo, o figură de top pe scena internațională de jazz, al cărui portofoliu vast include, printre multe altele, spectacole cu Pharoah Sanders și Wayne Krantz. La contrabas este italianul Andrea Di Biase, care a cântat alături de nume mari precum Stan Sultzman, Norma Winstone și Kenny Wheeler. Formația mai are un invitat special, pe violistul Sașa Bota, colaborator al acestor muzicieni la mai multe concerte susținute în diferite țări.

Realizator al Galei de Blues/Jazz Kamo este Johnny Bota, iar prezentator, este Florian Lungu, alături de care va apărea mult apreciatul critic de jazz Virgil Mihaiu.

Timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”. După dispariţia marelui artist, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band. În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues/Jazz Kamo.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara și pe myticket.ro.

Organizatorul evenimentului de la Sala Capitol este Filarmonica Banatul Timișoara, Gala fiind n program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara şi cofinanțată prin programul cultural TimCultura 2023.

 

Print Friendly, PDF & Email