La finalul acestei săptămâni, publicul meloman este invitat la deja tradiționalul concert din Peștera Românești, ajuns la cea de-a 35-a ediţie.
Ediția din acest an a Concertului din Peştera Româneşti îi va avea ca protagoniști pe soliștii Gabriela Varvari, Dan Patacă și Ovidiu Rusu, care vor concerta alături de Orchestra Operei Naționale Timișoara, dirijată de Peter Oschanitzky. În program sun incluse lucrări de W.A.Mozart, J. Strauss, E. Kalman, J. Massenet şi R. Stolz.
Concertul are loc duminică, 27 octombrie, de la ora 13, accesul publicului fiind liber. Cei interesați pot ajunge în Peștera Românești din satul Românești pe o potecă marcată, pe un drum de aproximativ o oră.
Peştera Româneşti – care beneficiază de la natură de o acustică deosebită –, a fost, pentru prima dată, gazda unui concert în 11 octombrie 1984, an în care Cercul Speotimiş organiza cel de-al 12-lea Speosport Republican. Povestea concertului din Peştera de la Româneşti a început în urmă cu 35 de ani, din visul unui speolog – doctorul Constantin Lupu, membru fondator al Asociaţiei Sportive Speotimiş Timişoara.
În 1984, la Româneşti a avut loc o întrunire extraordinară a speologilor din ţară, „Speo-sportul republican”, iar Constantin Lupu a dorit să dea un aer mai special evenimentului la care participau 500 de speologi din toată ţara. „Trebuia să le oferim ceva deosebit şi nu ştiam ce. Şi am avut un vis cu o muzică foarte frumoasă, cu valuri de lumină albastră. Aşa mi-a venit ideea să ţinem concerte în peşteră. Deşi a fost destul de greu, pentru că am avut nevoie de aprobări până şi de la Securitate, în septembrie 1984 a avut loc primul concert în peştera de la Româneşti. Au apărut articole în străinătate cu titlul «Mozart într-o peşteră din Carpaţi», lumea a aflat de noi şi am decis să continuăm concertele, iar Mozart a rămas patronul acestor concerte”, declara, pentru TIMPOLIS, Constantin Lupu.
Primele cinci concerte din peşteră au fost organizate de către voluntari, apoi au urmat concerte cu instrumente simfonice şi interpretări corale, cu invitaţi şi solişti de seamă, din ţară, dar şi din străinătate, iar cheltuielile au început să fie suportate de sponsori.
Din 1999, concertele sunt organizate sub patronajul Fundaţiei Academice Culturale Timişoara.
Ultimele comentarii