O nouă condamnare a României la CEDO, în Dosarul Revoluţiei, pentru lipsa unei anchete

Şase timişeni sunt pe lista celor care vor primi despăgubiri

Morti Revolutie decembrie 1989România s-a ales, azi, cu o nouă condamnare la CEDO, în Dosarul Revoluţiei. 45 de persoane au reclamat lipsa unei anchete în acest caz.

 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis, azi, o nouă decizie în cazul victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989, în urma unei sesizări făcute de Asiciaţia 21 Decembrie 1989, condusă de Teodor Mărieş. În urma acestei hotărâri, Statul român trebuie să plătească despăgubiri în valoare totală de 650.000 de euro, pentru 45 de familii ale victimelor Revoluţiei, dat fiind că se face vinovat de încălcarea procedurală a Articolului 2 din Convenţia pentru Drepturile Omului.

Printre cei 45 care vor primi despăgubiri – majoritatea fiind din Bucureşti – sunt şi şase timşeni: Daniel Mircia, Mihaela Emilia Mircia şi Elena Jubea, din Timişoara, şi Iosefa Mircea, Paul Flueran şi Veronica Savin, din Sânandrei.

Statul român va plăti 15.000 de euro pentru fiecare din cele 45 de familii care au depus plângere, într-un interval de trei luni, de la data la care verdictul devine final, acestei sume adăugându-i-se taxele de judecată.

Pe 23 februarie, CEDO a dat câştig de cauză pentru alţi 17 români, rude ale celor care au murit în Revoluţia din decembrie 1989. Fiecare dintre cei 17 români urmează să primească câte 15.000 de euro plus taxele de judecată.

Reprezentanţii Asociaţiei 21 Decembrie 1989 spuneau atunci că încă 200 de plângeri privind Revoluţia îşi aşteptau rezolvarea la CEDO.

 

Citeşte şi:

Va răspunde cineva pentru sabotarea Dosarului Revoluţiei?

 

Print Friendly, PDF & Email