O nouă campanie de bugetare participativă, organizată de Primăria Timișoara

Foto: Primăria Municipiului Timişoara

Timișorenii care au idei de proiecte comunitare vor avea și anul acesta la dispoziție campania de bugetare participativă, organizată de Primăria Timișoara. Municipalitatea anunţă în proiectul de hotărâre de consiliu local, care intră în consultare publică, se regăsesc câteva noutăți.

 

„Cetățenii știu cel mai bine care sunt lucrurile pe care ar vrea să le îmbunătățească în zona în care locuiesc, acolo unde merg la școală sau în apropierea locului de muncă. Așa că alocăm și anul acesta o sumă consistentă cu care punem în practică idei de proiecte primite de la timișoreni și care sunt votate de comunitate”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Edilul anunţă că, anul acesta, Primăria crește suma maximă acordată fiecărui proiect și face câteva schimbări importante: „Vrem să încurajăm timișorenii să vină cu propuneri de proiecte pentru zonele din oraș considerate defavorizate, și pentru asta alocăm o sumă dedicată.”

Bugetul participativ din acest an – anunţă Municipalitatea – propune câteva modificări, precum includerea unui instrument de sprijinire a comunităților defavorizate. Astfel, se alocă suplimentar 1,2 milioane de lei pentru proiectele de sprijin care vizează patru Zone Urbane Marginalizate, respectiv Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz. Pentru a prioritiza școlile dezavantaje, proiectele de dotări care nu sunt incluse în alocările bugetare ale municipiului Timișoara vor fi disponibile doar pentru cele patru zone marginalizate.

De anul acesta se vor organiza cel puțin trei ateliere în fiecare dintre cele patru Zone Urbane Marginalizate, cu scopul de a se identifica și îmbunătăți propunerile pentru comunitățile de aici. Aceste Zone Urbane Marginalizate au fost stabilite pe baza cercetărilor realizate de către Direcția de Asistență Socială Timișoara și sunt incluse în strategia de dezvoltare a serviciilor sociale din oraș.

În cadrul campaniei de bugetare participativă, suma propusă pentru fiecare proiect este de maxim 500.000 de lei la nivelul întregului oraș, cu o alocare totală de 3.000.000 de lei, iar pentru zonele marginalizate, suma maximă per proiect este de 300.000 de lei, ajungându-se la o alocare totală de 1.200.000 de lei.

Perioada de implementare a proiectelor este de una, maximum doi ani, iar stadiul implementării se poate urmări pe acest link.

Primăria anunţă că va organiza o dezbatere publică privind Regulamentul bugetului participativ, în data de 7 martie, de la ora 17, în sala de ședințe a Consiliului Local, pe bulevardul C.D. Loga, nr. 1.  Timișorenii care au sugestii, propuneri sau opinii le pot trimite la adresa de e-mail: cartiere@primariatm.ro, până cel târziu în 7 martie, ora 12. Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici.

Campania din anul 2022 s-a finalizat cu opt proiecte câștigătoare, în urma voturilor exprimate de cetățeni. Potrivit lui Dominic Fritz, campania de anul trecut a strâns peste 19.000 de voturi și spune că se așteaptă ca, și în acest an, entuziasmul cetățenilor și al societății civile timișorene să fie la cote ridicate.

Print Friendly, PDF & Email