O nouă asociere pe bani la Primăria Timişoara

De data aceasta consilierii judeţeni speră că asocierea la reţeaua „Energy Cities” nu va fi doar onorifică

conferinta energy citiesPrimăria Timişoara a parafat, contra unei cotizaţii anuale de membru, aderarea la o altă asociaţie europeană. De această dată este vorba despre Asociaţia „Energy Cities” care are rolul de a promova proiectele centrate pe politici energetice durabile şi aleşii locali speră că asocierea pe bani nu va rămâne onorifică, aşa cum s-a întâmplat cu alte asocieri similare.

 

3.750 de euro, cotizaţie anuală

Zilele trecute a fost aprobată aderarea municipiului Timişoara la Asociaţia „Energy Cities”, o organizaţie non-profit care are misiunea de a asigura suport autorităţilor publice locale „în tranziţia către o societate a energiei durabile, prin promovarea politicilor energetice sustenabile şi schimbul activ de experienţă şi cunoaştere”. Statutul de membru nu este unul gratuit, pentru acesta urmând să se plătească o cotizaţie anuală în cuantum de 3.750  de euro, care poate fi variabilă în următorii ani.

Conform argumentării Municipalităţii, asociaţia reprezintă 1.000 de autorităţi locale în 30 de ţări diferite, şi se consideră că, în contextul renunţării treptate la consumul de carburanţi clasici şi trecerea la surse de energie regenerabile, aderarea poate aduce comunitatea locală mai aproape de obiectivele stabilite legate de energiile regenerabile, contribuind la protejarea mediului şi la reducerea costurilor pentru energia consumată.

Consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu speră să fie fructificată această asociere, pentru că, spune el, la nicio structură de acest gen nu vine nimeni să te tragă de mânecă, să te roagă să faci proiecte. „Depinde doar de Primăria Timişoara dacă va reuşi să folosească această asociere, în aşa fel încât să se justifice achitarea cotizaţiei. Există o tendinţă de dezvoltare durabilă pe acest segment şi interes cu privire la utilizarea de noi energii. Eu am văzut destul proiecte realizate la nivel european sub egida Energy Cities, asociaţia comunică direct cu Comisia Europeană pe acest segment al proiectelor legate de energii regenerabile, totul e ca Primăria Timişoara să-şi valorifice statutul de membru în această asociaţie”, mai declară Ştefan Constantin Sandu.

Asocieri controversate

Rămâne, deci, speranţa că Municipalitatea timişoreană va reuşi să profite de calitatea de membru cotizant al acestei asociaţii europene. Aceasta, pentru că există şi asocieri vechi care nu au prea fost folosite în mod concret pe plan local. Un exemplu în acest sens este asocierea la Eurocities, o organizaţie neguvernamentală europeană, cu sediul la Bruxelles, care reuneşte peste 130 de oraşe-metropolă din mai mult de 30 de state europene. Timişoara este membru al acestei organizaţii din anul 2000, plătind anual cotizaţii. Aceasta deşi până în 2008, când a existat un scandal pe această temă în Consiliul Local, nimeni nu a solicitat lista rezultatelor concrete ale acestui parteneriat contra-cost. Teoretic, avantajul cu adevărat important al acestei asocieri ar fi faptul că Municipalitatea ar avea mai multe şanse de a accesa finanţări europene prin proiecte la comun cu oraşele membre Eurocities. Numai că această oportunitate nu prea pare să fi fost fructificată pe plan local de către Primăria Timişoara. Conform unor consilieri locali, Municipalitatea nu a reuşit să-şi adjudece niciun proiect important de finanţare europeană de pe urma acestui parteneriat.

Ca atare, încă din 2008, un grup de consilieri locali a cerut un raport de activitate detaliat legat de participarea în această asociere, raport din care să rezulte exact care au fost beneficiile concrete ale acestei asocieri pentru Timişoara, din anul 2000 şi până în prezent. Acest raport nu a fost primit nici în momentul de faţă.

Print Friendly, PDF & Email