O mașină cu camere de filmat va verifica dacă timișorenii își plătesc parcarea

Foto: PMT

Primăria Timișoara, prin TimPark, a achiziționat un sistem mobil de verificare a parcărilor, care va eficientiza funcționalitatea serviciului public de parcare din oraş și va descuraja parcarea fără plată.

 

Sistemul mobil de verificare a parcărilor include un vehicul cu două camere de detectare automată a numerelor de înmatriculare, care transmit date în timp real către echipele de pe teren și către o bază de date centrală. Sistemul mobil face parte dintr-un proiect-pilot al TimPark pentru eficientizarea serviciilor publice, creșterea nivelului de respectare a regulilor de parcare din Timișoara, precum și digitalizarea serviciilor publice.

„Vrem ca regulile să fie respectate. Implementăm, începând de luni, un nou sistem mobil de control al parcării. Avem toate intențiile să automatizăm și digitalizăm modul în care se fac aceste verificări. Vrem să creștem sistemul de parcare în Timișoara, fără a crește în mod direct proporțional și numărul angajaților și, câtă vreme vom rămâne blocați într-un sistem de verificare manuală a parcării, e foarte clar că vom fi ineficienți. Toate parcările care sunt reglementate prin TimPark sunt introduse într-o hartă digitală, avem o locație exactă a fiecărei parcări și pe măsură ce noua mașină le străbate, verifică fiecare vehicul parcat, număr de înmatriculare, tipul de abonament și dacă și-a plătit sau nu abonamentul. Noul sistem mobil de verificare ne permite să străbatem de două-trei ori pe zi tot orașul. Intenția este ca, de săptămâna viitoare, să ne organizăm în două schimburi. Unul care să meargă de dimineață în zona centrală și un schimb de după-masă”, declară viceprimarul Ruben Lațcău.

Ruben Laţcău. Foto: PMT

Pentru a verifica neplata mașinilor parcate și nu a opririlor mai scurte de cinci minute, echipele de teren ale Timpark vor valida verificarea automată și vor elibera sancțiuni la fața locului. În total, Timpark dispune de nouă echipe de verificare care acționează în tandem.

Sistemul mobil de verificare a plății locurilor de parcare este o achiziție realizată de Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice în Municipiul Timișoara, respectiv achiziționarea unui autovehicul Dacia Logan, în valoare de 70.000 de lei cu TVA, și a unui sistem de camere tip ALPR (Automatic License Plate Recognition), aciziţionat cu 45.000 de lei cu TVA.

Primăria Timișoara reaminteşte că a început de anul trecut un proces de reformă a sistemului de parcare care include dezvoltarea de parcaje moderne cu spațiu verde și arbori suficienți, un mod nou de alocare bugetară în care banii din taxa de parcare se îndreaptă spre investiții în locuri de parcare noi și digitalizarea serviciilor de achiziționare a abonamentelor, cum ar fi abonamentele pentru persoane cu dizabilități.

 

Print Friendly, PDF & Email