O invenţie românească privind regenerarea rapidă a nervilor periferici, premiată cu aur la Bruxelles

Chirurgi in sala de operatieO echipă de cercetători români a primit medalia de aur la Târgul de Inovaţii – Innova de la Bruxelles, cu o nouă tehnologie medicală care va permite regenerarea mai rapidă a suturilor nervilor periferici, în prezent fiind necesare grefe de nervi pentru salvarea zonelor afectate.

 

Echipa – formată din inginer Mă­dă­lina Albu, profesor doctor Ioan Lascăr, doctor Dragoş Zamfirescu, academician Maya Simionescu, doc­tor Ion Zegrea, doctor Marius Po­pescu şi cercetătoarele Irina Dom­ni­ca Titorencu şi Georgeta Bum­be­neci – a fost premiată pentru Biocond Nerv, tehnologie care permite rege­ne­rarea mult mai rapidă a suturilor ner­vilor periferici.

Proiectul, desfăşurat în partene­riat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucu­reşti, Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Textile Pielărie şi Insti­tutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”, are o impor­tanţă deosebită atât din punct de vede­re medical, cât şi comercial.

„În 10 la sută din leziunile de nerv am putea folosi această metodă. De fapt, este vorba despre un tub biologic care va ghida regenerarea nervului. Până acum, eram nevoiţi să recoltăm fragmente de porţiuni de nerv, adică să sacrificăm nervul, pentru a ajuta la re­ge­nerarea unui nerv important”, de­cla­ră, citat de Mediafax, profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de chirurgie plas­tică, de la Spitalul de Urgenţă Floreas­ca, din Bucureşti, membru în echipa de cercetători.

Medicul Dragoş Zamfirescu spu­ne, la rândul său, că regenerarea ner­voasă este ultima frontieră în micro­chi­rugie. „Sunt situaţii în care capetele unui nerv secţionat nu se pot sutura cap la cap. În acest caz, variantele te­rapeutice sunt folosirea unei grefe ner­voase recoltate din altă parte a corpului uman (cu un deficit senzitiv cores­pun­zător) sau folosirea de conductoare tu­bulare de regenerare”. Acesta mai spune că se intenţionează folosirea acestui produs – care are aplicabilitate imediată – în operaţii de microchi­rur­gie a nervilor periferici, cu consimţă­mântul prealabil al pacientului. „Rege­nerarea nervoasă este, practic, ultima frontieră în microchirurgie. De 30 de ani nu s-a schimbat mai nimic, se fac aceleaşi proceduri, cu aceleaşi rezul­tate”, mai spune prof. Zamfirescu.

Invenţia românească are şi o mare valoare comercială. Există două firme în lume care produc tehnologii asemănă­toare, dar cu preţuri de 500 de dolari pentru un tub de doi centimetri. Produsul românesc costă în jur de 30 de euro.

Print Friendly, PDF & Email