O ediţie atipică a Gărâna Jazz Festival, anul acesta

Festivalul Gărâna Jazz Festival 2020 se va desfășura în perioada 6-9 august, dar va fi o ediție atipică, cu un număr limitat de spectatori și cu muzicieni care vor cânta după o pauză de câteva luni bune.

 

Scena din Poiana Lupului va găzdui anul acesta artiști din Germania, Polonia, Austria, Marea Britanie, Cehia, Norvegia, Israel, Serbia şi România, nume reprezentative ale jazz-ului european și mondial, spun organizatorii festivalului. În fiecare seară de festival vor fi și reprezentanții jazz-ului românesc care vin cu creații în premieră: Balkanamera Jazz Q, Emy Drăgoi Group, Marius Pop Band, VanDerCris (lider – Horea Crișovan).

Joi, 6 august, în prima zi de festival, va urca pe scenă Fish in Oil, din Serbia. Înființată în 1993, în Belgrad, trupa este condusă de chitaristul Bratislav Radovanović, creator al unei muzici instrumentale originale, cu un pic de blues și rock and roll, cu teme preluate din folk și cu improvizații free-jazz.

Tot joi, jazzul polonez trimite în Poiana Lupului cel mai tânăr și talentat ambasador al său, pe pianista Kasia Pietrzko. Kasia Pietrzko Trio ne va prezenta noul album, Ephemeral Pleasures, lansat în iunie anul acesta.

Cea de-a doua zi a festivalului, vineri, 7 august, găzduiește trioul pianistului austriac David Helbock. Premiat în Austria cu „Outstanding Artist Award“, David Helbock și-a pus deja amprenta asupra jazzului contemporan.

Mai apoi, una dintre cele mai apreciate trupe belgrădene, Naked, va urca pe scenă în seara de vineri. Naked are peste 600 de concerte în ultimul deceniu, zeci de videoclipuri oficiale și numeroase spectacole TV și live, fiind capabili să producă o petrecere cu “cifră octanică” mare, cu atitudine și stil.

Sâmbătă, 8 august, muzicienii germani Edgar Knecht (pian) și Frederik Köster (trompetă, fligorn) vor prezenta noul album, Personal Seasons (2019, Ozella), ultima parte a unei trilogii dedicate cântecelor populare germane.

Seara de duminică va debuta cu Per „Viking” Mathisen care va urca pentru a treia oară pe scena Gărâna Jazz Festival în această vară, alături de pianistul ceh Daniel Bulatkin și de bateristul israelian Utsi Zimring.

Mai apoi, unul dintre cei mai creativi bassiști contemporani, Shri Sriram, va încheia ultima zi de festival cu The Letter, alături de doi muzicieni foarte apreciați – Matthew Bourne (pian) și Asaf Sirkis (percuție/tobe). Albumul The Letter, lansat anul acesta la Jazzland Recordings și dedicat lui Eberhard Weber, reflectă universul muzical eclectic al bassistului indian stabilit de peste 30 de ani în Londra.

Începând de joi, 5 august, în fiecare zi, de la ora 10, la intrarea în incinta festivalului, din Poiana Lupului, spectatorii pot prezenta biletele pentru a fi scanate și a ridica brățările de acces.

Pentru a evita aglomerația la intrare, organizatorii roagă publicul să facă acest lucru cât mai devreme posibil. Deoarece evenimentul este Sold Out, nu vor exista bilete de vânzare la casierie. Joi, vineri, sâmbătă și duminică concertele se desfășoară între orele 18- 22/23. Accesul publicului la festival va fi permis începând cu ora 17.

Pentru a preveni infecția cu virusul Sars-CoV-2, condițiile de participare a publicului la festival trebuie să urmeze restricțiile impuse de legislația în vigoare. Astfel, la intrare se va efectua un triaj observațional, fiind verificată temperatura fiecărui spectator. Persoanele a cărora temperatură va depăși 37,3 grade Celsius sau care vor refuza măsurarea acesteia nu vor avea permisiunea de a intra la festival. De asemenea, nu va fi permis accesul persoanelor care prezintă simptome vizibile de infecții respiratorii.

Purtarea măștii este obligatorie pe toată durata festivalului. Tot obligatorie este și respectarea distanței de doi metri între spectatori. Menținerea acestei distanțe între persoane nu se aplică pentru membrii aceleiași familii și/sau grupuri de până la trei persoane. Este interzisă schimbarea amplasamentului băncilor sau a meselor. Organizatorii recomandă dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea din incinta festivalului.

Pentru iubitorii de jazz în aer liber rămași acasă, organizatorii vor transmite live, pe pagina de Facebook, concertele fiecărei seri.

Gărâna Jazz Festival 2020 este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Consiliului Județean Caraș-Severin, Consiliului Județean Timiș, Primăriei Timișoara, Institutului Polonez și Centrului Cultural German din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email