Nutriția și securitatea alimentară, teme de dezbatere la un colocviu internaţional organizat la Universitatea de Vest din Timişoara

Zeci de specialiști din țară și de peste graniță se reunesc la Universitatea de Vest din Timişoara pentru a dezbate tematici privind producția agroalimentară, nutriția și securitatea alimentară.

 

La Universitatea de Vest din Timișoara are loc vineri, 27 octombrie, Colocviul internațional Teritoriile sănătății: producție agroalimentară, nutriție, securitate alimentară, organizat de Centrul pentru Dezvoltare Regională, Studii Transfrontaliere și Amenajarea Teritoriului din cadrul Departamentului de Geografie al UVT, cu sprijinul Agenției Universitare pentru Francofonie.

Specialiștii sunt îngrijorați de efectele schimbărilor petrecute în alimentație și nutriție, îndeosebi la copii și tineri, afectați în procent tot mai mare de obezitate, dar și de alte maladii ale nutriției defectuoase. Acestea au consecințe asupra stării de sănătate a populației pe toată durata vieții, conduc la probleme cu mare impact social, reduc performanțele individuale și ale societății în ansamblu”, spun oficialii UVT.

Colocviul își propune nu doar să constate aceste probleme, ci mai ales să propună politici publice și strategii de conștientizare a rolului nutriției sănătoase pentru asigurarea calității vieții și a performanțelor individuale și sociale.

La eveniment şi-au anunţat participarea aproximativ 50 de specialiști din universități și centre de cercetare din România, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria și Franța, precum și reprezentanți ai sectorului medico-sanitar din spitale, Direcții de Sănătate Publică, Oficii de Protecția Consumatorului, Direcţii Sanitare şi de Siguranță Alimentară, autorități locale etc. La promovarea colocviului au colaborat mai multe universități din regiunea noastră: USAMV Timișoara, UMF Timișoara, Universitatea din Szeged, precum și universități din București, Cluj-Napoca, Iași, Chișinău, Plovdiv, anunţă UVT.

Comunicările din cadrul colocviului, peste 30, se concentrează pe analiza a patru teme prioritare: Problemele și provocările producției agroalimentare ecologice; Reprezentările, practicile nutriționale și starea de sănătate a populației; Probleme de economie și de securitate alimentară; Politici publice și strategii private pentru nutriție și alimentație sănătoasă.

Print Friendly, PDF & Email