Numirea Codruței Kovesi la Parchetul European, salutată de Societatea Timişoara

Foto: Constantin Duma

Societatea Timișoara salută confirmarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european.

 

Numirea doamnei Kovesi într-unul dintre cele mai înalte posturi ale Justiției europene reprezintă o reală victorie a forțelor democratice din România. Nu trebuie să uităm că DNA a trimis în judecată, în doar cinci ani, 14 miniștri și foști miniștri și 53 membri ai Parlamentului, din care până anul trecut au fost condamnați definitiv 27 de demnitari. Sperăm că aceeași soartă vor avea, nu peste multă vreme, și cei care delapidează fondurile europene”, transmite, într-un comunicat trimis redacţiei, Societatea Timişoara.

DNA, condusă de Laura Codruţa Kovesi, a fost laureata Premiului „Speranța” al Societății Timișoara pe anul 2017.

Decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi în fruntea viitorului Parchet Public European (EPPO), unde va avea un mandat de şapte ani, a fost semnată în 23 octombrie, în cadrul unei ceremonii la sediul Parlamentului European, de preşedintele PE, David Sassoli, şi de ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Tytti Tuppurainen, din partea Consiliului UE.

EPPO, la care au aderat până acum 22 de state, se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, fiind o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include şi faptele de terorism.

Print Friendly, PDF & Email