Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani

Numărul românilor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani, la 52.000 de persoane, această modalitate de angajare fiind utilizată mai ales de companiile din producţie şi de servicii, potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară.

 

Muncitori constructiiStudiul confirmă că tot mai mulţi angajaţi consideră munca temporară ca o soluţie economică şi de carieră viabilă, răspunzând nevoii ocupaţionale atât a angajatorilor, cât şi a forţei de muncă, indiferent de nivelul de calificare şi studii a acesteia”, declară, citată de Mediafax, Sorina Donisa, preşedinte Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară.

Majoritatea celor angajaţi temporar în România, adică 46%, au studii medii, iar 23% au studii superioare. Alt procent semnificativ, de 20% este reprezentat de studenţi şi doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificaţi şi necalificaţi).

Repartizarea pe grupe de vârstă a angajaţilor temporar în 2012 este relativ eterogenă pentru angajaţii între 21 şi 45 de ani, înregistrând valori cuprinse între 26% şi 30% pentru fiecare grupă de vârstă.

Munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (47%) şi servicii (32%),mai indică studiul A.R.A.M.T. Domenii precum agricultura şi administraţia publică ocupă câte 4 procente din piaţa de muncă temporară, construcţiile 3%, iar alte domenii 9%.

În concordanţă cu tendinţa ascendentă a pieţei, numărul de ore lucrate în regim de muncă temporară per angajat a crescut la 927 în 2012, de la 919 ore în 2011 şi 742 ore în 2010, reflectând o cerere şi o utilitate crescute în rândul companiilor angajatoare.

Aproximativ 45% din angajările temporare au o durată de peste trei luni, 37% durează între una şi trei luni şi 18% sunt pe termen scurt (mai puţin de o lună). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieţei de muncă temporară s-au menţinut relativ constante din 2010 până în prezent.

Potrivit datelor A.R.A.M.T., 5% dintre angajaţii temporari provin din rândul şomerilor, 13% sunt persoane care au avut anterior contracte de munca determinate, 18% au fost persoane inactive, 21% sunt studenţi, iar 33% au mai fost angajaţi temporar.

Studiul a fost realizat în luna octombrie în rândul membrilor Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară prin intermediul Ipsos Marketing.

A.R.A.M.T. derulează, conform estimărilor, circa 70% din activităţile de muncă temporară din România cu o cifră de afaceri de peste 178 de milioane de euro în 2012, se arată în studiu. Aceasta reprezintă o creştere cu peste 10% faţă de anul 2011 şi cu 25% faţă de 2010. Cele 11 companii, agenţi de muncă temporară autorizaţi, care fac parte din ARAMT sunt Adecco România, Agenţia Professional, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Grafton Recruitment, IHM Total Consult, Lugera, ManpowerGroup România, TjobsRecruit şi Trenkwalder.

Print Friendly, PDF & Email