Numărul pasagerilor a crescut de pe Aeroportul Internațional Timișoara, în creştere cu 73% în ultimii cinci ani (P)

Intervalul de timp 2015-2019 a însemnat pentru Aeroportul Internațional Timișoara, o perioadă semnificativă pentru introducerea de noi destinații, investiții consistente în zona de operațiuni aeriene (1,9 milioane de euro) și lucrări continue pentru modernizarea infrastructurii existente.

 

În decursul ultimilor cinci ani, numărul total al pasagerilor a crescut cu 73% – de la 923.791 de pasageri în 2015 la  1.595.000 de călători în 2019 –, iar numărul zborurilor a crescut de 11.669 la 17.400, anunţă oficialii Aeroportului Internaţional Timişoara. Aceştia mai spun că şi traficul de marfă a înregistrat o creștere de peste 90%, în decursul celor cinci ani, respectiv de la 2.600 tone transportate la 5.000 în 2019.

Anul acesta au fost introduse curse spre patru noi destinații: Billund (Danemarca), Doncaster/Sheffield (Marea Britanie), Nürnberg și Baden Baden (Germania), compania aeriană Wizz Air a alocat a o treia aeronavă bazei de la Timișoara și a suplimentat numărul curselor regulate, iar compania Eurowings a introdus o destinație nouă către Stuttgart.

În privința curselor interne, ruta Timișoara-București a devenit cea mai frecventată cursă internă din România, în anul 2019. Astfel, Aeroportul Internațional Timișoara s-a clasat pe primul loc în topul aeroporturilor regionale, respectiv locul al doilea, în clasamentul național, după Aeroportul Otopeni în privința numărului de pasageri și aeronave care au ales ca rută Otopeni.

Printre realizările importante în perioada 2015-2019, oficialii AIT enumeră:

  • Punerea în funcțiune, în 2015, a unui sistem performant de radio-navigație pentru a asigura aterizarea în siguranță a aeronavelor, în condiții de vizibilitate redusă, acesta fiind cel mai performant din țară.
  • Deschiderea unui centru logistic, cel mai mare sediu operațional din România administrat de către DHL, în incinta Aeroportului Internațional Timișoara.
  • Atragerea la Timișoara a doi operatori aerieni – Ryanair, în septembrie 2016,  și Eurowings, în iunie 2019.
  • Creşterea numărului de rute disponibile cu plecare din Timișoara, de la 16 rute în 2015, la 24 în 2019.
  • Deţinerea a 60% din traficul cargo de pe aeroporturile regionale din România, exclus Otopeni.
  • Certificarea în 2017, în premieră naţională, de către Agenția Europeană de Siguranță a Aviației.
  • Extinderea și modernizaarea parcării auto din incinta aeroportului.
  • Semnarea contractului de finanțare pentru Noul terminal sosiri curse externe pasageri, în 2018, şi demararea lucrărilor de investiții, anul acesta.

Conform rezultatelor financiare din perioada 2015-2019, veniturile AIT au crescut cu 64% respectiv de la 34.23 de milioane de lei la 56 de milioane lei: „Creștere spectaculoasă de 369% s-a înregistrat și la profitul brut, de la aproape 800.000 de lei la 3.8 milioane de lei. Aceste date economice pozitive au la bază o bună gestiune a activității comerciale și economice.”

Directorul aeroportului, Daniel Idolu, califică intervalul de timp 2015-2019 drept unul foarte bun din toate punctele de vedere: „Au fost lansate noi rute, s-au înregistrat creșteri importante ale traficului aerian, creștere economică consistentă și s-au demarat ample lucrări de modernizare și dezvoltarea. Suntem optimiști și ne propunem ca anul viitor să fie unul și mai productiv, având în plan proiecte ambițioase de dezvoltare, cum ar fi proiectul tehnic și demararea lucrărilor la aerogară – terminalul de curse plecări externe.”

Print Friendly, PDF & Email