Număr mare de cazuri de varicelă în Timiș

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara  anunţă că, în judeţ, sec înregistrează un număr foarte mare de cazuri de varicelă, doar în ultima săptămână fiind evaluați câte trei-patru pacienți pe zi.

 

Majoritatea pacienților care au ajuns pentru investigații în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara  au dezvoltat o formă ușoară, care nu a necesitat internare.  Doi copii se află, însă, internaţi din cauza unor complicații. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare și investigații suplimentare, având un sindrom febril prelungit, declară reprezentanţii Spitalului „Victor Babeş”.

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care o cauzează se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată.  Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna și primavara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri. Perioada de incubație poate fi între 10 și 21 de zile, în majoritatea cazurilor este însă de două săptămâni. Contagiunea maximă este cu două-trei zile înainte de apariția erupției pe corp, dar continuă și în timpul formării veziculelor până în momentul în care se desprinde ultima crustă.

Primele simptome sunt cele de subfebrilitate sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziție și stări de rău, dar și apetit diminuat. După cel mult două zile de la apariția primelor semne de boală, apar petele roșii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluție normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turtește prin reducerea conținutului, care se resoarbe. În a 3-a sau a patra zi, vezicula se usucă și se transformă în crustă. Unele elemente eruptive trec direct în stadiul de crustă. Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul”, explică asist univ. dr. Adelina Marinescu, medic specialist boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Aceasta mai spune că în majoritatea cazurilor nu este necesară evaluarea în spital, pacienții rămânând în evidența și monitorizarea medicului de familie, dar că există şi cazuri în care pacienții au dezvoltat o complicație și este necesară monitorizarea atentă a acestora. Una dintre aceste complicaţii este encefalita care se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers și dureri de cap, cefalee.

Dr. Adelina Marinescu atrage atenţia că şi adulții pot dezvolta forme severe de boală, care se manifestă printr-o suprainfecție la nivelul pielii și care poate duce, dacă boala nu este tratată cu antibiotice, la septicemie. Numărul acestor cazuri este însă extrem de mic. Tratamentul bolii constă în administrarea de antitermice, antiinflamatoare sau antihistaminice care să amelioreze senzația de mâncărime a pielii.

Există însă metode de prevenție a bolii, atrage atenţia dr. Adelina Marinescu: „Vaccinarea este cea mai bună metodă de a te proteja. Imunizarea împotriva varicelei nu este, însă, în schema completă de vaccinare a copiilor, dar serul poate fi administrat oricând, după ce micuții împlinesc vârsta de nouă luni. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar și adulții pot fi imunizați. Vaccinarea asigură o protecție pe parcursul vieții, dacă este făcută corect, ceea ce presupune administrarea a două doze la un interval mai mare de şase săptămâni. Există, însă, posibilitatea contractării bolii în cazul adulților care au fost vaccinați în copilărie, dar forma pe care o vor face, dacă o vor face, va fi una ușoară. Iar acest lucru este foarte important, pentru că în cazul adulților există un risc mai mare de complicații, în special la pacienții imunocompromiși.”

Medicii infecţionişti apreciază că, după doi ani în care nu a fost înregistrat niciun caz de varicelă în Timiș, datorită măsurilor de protecție anticovid, purtarea măștii și izolarea, în următoarea perioadă numărul pacienților cu aceasta boală ar putea crește semnificativ.

Print Friendly, PDF & Email