Nu există fonduri pentru Vama la care se ajunge cu tractorul

Victor-Ponta-vizita-FoeniInaugurată la sfârşitul anului trecut de către premierul Victor Ponta, care nu a ajuns prin zonă nici măcar cu maşini de teren, Vama cu regim permanent Valcani rămâne o investiţie inutilă. Pentru că drumul de acces până la graniţa este impracticabil, pe partea românească. Din lipsă de fonduri, situaţia ar putea rămâne în acelaşi stadiu pe tot parcursul acestui an.

 

Vamă fără drum

Problema Punctului de Trecere a Frontierei Valcani, care din toamna anului trecut ar fi trebuit să funcţioneze în regim permanent, însă nu are un drum de acces practicabil a fost luată în discuţie şi în plenul Consiliul Judeţean Timiş, fără să se găsească, deocamdată, soluţii. Astfel, în urma unei adrese pe această temă trimise CJ Timiş, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a răspuns simplu: nu sunt bani. „Am văzut răspunsul dat de Direcţia Naţională de Drumuri prin care ne informează că vor face drumul atunci când vor avea posibilităţi financiare. Acest răspuns nu cred că mulţumeşte pe cineva având în vedere cădrumul respectiv este  impracticabil”, se preciza la ultima şedinţă de plen a CJ Timiş.

Consilierii judeţeni care au ridicat această problemă au spus, în acest context că posibilităţi financiare pot fi peste doi – trei ani: „Ce facem până atunci? Nu este normal să aşteptăm până primeşte CNADNR bani pentru repararea drumului şi pentru a-l face practicabil. În caz contrar am deschis Vama Valcani degeaba. Acolo nu se poate circula, în acest moment, decât cu tractorul cu şenile.”

Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a precizat că a făcut o adresă către structurile CNADNR şi că, deocamdată, nu se poate face mai mult.  „Situaţia e prezentată puţin exagerat. Am făcut o adresă către Direcţia Regională de Drumuri, sperând că-i vom sensibiliza şi vor repara drumul pentru că ei sunt cei care aprobă planul de investiţii şi proiectele de investiţii. Am  rugat să se acorde mai multă atenţie în ceea ce priveşte promovarea pe lista de investiţii a unor lucrări care sunt în favoarea judeţului. Nu ştiu ce putem face mai mult decât să-i rugăm pentru că este drum naţional care le aparţine şi trebuie să răspundă de el”, spune Titu Bojin.

Cum însă nu au fost alocaţi bani pe buget pentru această investiţie, există riscul ca în acest an Vama permanentă Valcani să fie accesibilă doar pe timp de vară, din cauza drumului.

„Situaţia nu s-a schimbat în niciun fel. Pe acel drum nu se poate merge, este desfundat. Eventual la vară, când se usucă noroiul ar putea să fie practicabil”, afirmă consilierul judeţean PNL (fost PDL) Tiberiu Lelescu.

Deschideri de vămi „la normă”

În noiembrie anul trecut, premierul Victor Ponta venea în Timiş, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, să inaugureze cele trei puncte noi de frontieră deschise permanent, la frontiera cu Serbia – Foeni, Lunga şi Valcani. Vizita s-a rezumat, însă, doar la Punctul Lunga, unde drumul era proaspăt asfaltat. Dacă s-ar fi dus la Valcani, coloana prezidenţială ar fi trebuit să se mute în tractoare, pentru că drumul era impracticabil şi a rămas şi acum la fel.

După ce anul trecut se anunţase deschiderea celor trei noi puncte de frontieră în regim permanent, s-a decis alocarea de fonduri pentru amenajarea clădirilor din cele trei viitoare vămi, prin asocierea CJ Timiş cu Primăriile din zonă, convenindu-se asupra unei prime tranşe de un milion de lei.

S-au prezentat în acest sens costurile estimative pentru lucrările de amenajare a punctelor de trecere a frontierei, respectiv 400.000 de lei pentru imobilul din Foeni, 284.000 de lei pentru imobilul din Comloşu Mare şi 331.000 de lei pentru cel din Valcani. Astfel, s-au făcut bugete şi s-a decis alocarea de bani pentru clădiri, uitându-se de drumurile de acces.

Print Friendly, PDF & Email