Agenţia Naţională a Medicamentului:

“Nu avem nicio cerere de punere pe piaţă a cannabisului medicinal”

Agenţia Naţională a Medicamentului susţine că nu a primit nicio cerere de punere pe piaţă a cannabisului medicinal, însă, dacă ar apărea o solicitare în acest sens, care ar întruni toate normele de calitate şi de siguranţă cerute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă.

Cannabis medicinalO comunitate de părinţi cu copii afectaţi de o formă rară şi incurabilă de epilepsie încearcă să determine autorităţile şi medicii să accepte un trata­ment controversat – cannabisul medicinal. Perceput în general doar ca drog, acesta a schimbat deja viaţa câtorva dintre aceşti copii, după ani de terapii clasice eşuate. Deşi nu foarte nume­roase, pentru că gradul de cu­noaştere a bolii este redus şi, prin urmare, posibilităţile de diagnosticare timpurie limitate, mai multe familii care au copii afectaţi de sindroum Dravet au format o comunitate strâns unită, în care îşi împărtăşesc cele mai noi descoperiri legate de epilep­sie şi caută împreună soluţii pen­tru strângerea de fonduri nece­sare terapiilor şi cercetării.

Unul dintre subiectele des­pre care se discută aprins în această comunitate în ultimele luni este cannabisul medicinal, considerat de unii o minune. Însă utilizarea plantei ca medi­cament este încă la început şi la nivel mondial, iar medicii din România nu au experienţă di­rec­tă cu cannabisul medicinal, chiar dacă, potrivit legislaţiei în vigoare, utilizarea sa este per­misă în anumite condiţii.

Preşedintele Agenţiei Na­ţionale a Medicamentului, dr. Marius Savu, spune, răspun­zând unei întrebări privind can­nabisul medicinal, că A.N.M. nu a primit nicio cerere în vederea obţinerii autorizării de punere pe piaţă a acestui produs. “Dacă am primi un astfel de dosar, care să respecte toate normele de calitate şi de siguranţă ce­rute de legislaţia în vigoare, produsul ar fi aprobat în regim de urgenţă, adică în trei luni”, mai spune preşedintele A.N.M., citat de Mediafax.

Print Friendly, PDF & Email