Nominalizările la prima ediţie a Premiilor Ficţiunea

Asociația Creatorilor de Ficțiune anunță lista de nominalizări pentru Premiile Ficţiunea, aflate la priman ediţie. Acestea vor fi acordate pentru cel mai creativ artist vizual, pentru cel mai creativ scriitor şi, de asemenea, vor viza Personalitatea artistică a anului.

 

Nominalizările au fost anunţate marţi, 24 mai, în cadrul unui eveniment organizat la Muzeul Literaturii Române din București.

„Sunt nume importante, care au contribuit la menținerea unui tonus constant al creativității, ca act de ficțiune, de plăsmuire, de reevaluare a lumii, pe tot parcursul anului 2021. Unii au creat ei înșiși opere de ficțiune, alții au creat infrastructura, așa cum a fost Muzeul Literaturii din București, un fel de refugiu pentru mulți creatori și oameni de cultură, care au avut ocazia astfel să ia parte la un act de creație colectiv, prin varii evenimente și prin platforma Cultura în direct, susținută de Primăria orașului București. Alții au creat platforme, podcasturi de interes general, spectacole, filme și nu în ultimul rând literatură. Prin urmare listele nominalizaților conțin nume din varii domenii”, transmit organizatorii.

Nominalizările pentru premiul Cel mai creativ artist vizual:

 1. Bogdan Simion (Cobzarul) – pentru prestațiile inedite din cadrul numeroaselor emisiuni radio și TV;
 2. Alina Grigore – pentru regia lungmetrajul său de debut, Crai Nou (Blue Moon), câștigător al marelui premiu la Festivalul Internațional de Film San Sebastian;
 3. Bogdan Farcaș – pentru rolul Florin Iespas, din lungmetrajul Neidentificat, în regia lui  Bogdan Apetrei, pentru care a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor;
 4. Claudiu Bleonț – pentru rolul lui Crăcănel din D-ale carnavalului, în regia lui Alexandru Dabija, TNB;
 5. Andrei Huțuleac – pentru filmele #dogpoopgirl și Copacul dorințelor;
 6. Suzana Dan – pentru originalitatea promovării ideii de creație și ficțiune;
 7. Iuliana Vîlsan – pentru scenografia piesei Nepotul meu, Veniamin, în regia lui Vlad Massaci, Teatrul de Comedie.

Nominalizările pentru premiul Cel mai creativ scriitor:

 1. Ligia Pârvulescu Translucid, Litera, bpc, 2021;
 2. Ileana NegreaJumătate din viaţa mea de acum,  frACTalia, 2021;
 3. Liviu G. StanSalamandre, Litera, bpc, 2021;
 4. Ioana Iuna ȘerbanUn viitor care se potrivește trecutu, Ed. Vellant, 2021;
 5. Cristian FulașIoșca, Polirom, 2021;
 6. Flavius ArdeleanVene rare, Nemira, 2021;
 7. Radu GăvanIsus din întuneric, Litera, bpc, 2021.

Nominalizările pentru premiul Premiul Personalitatea artistică a anului:

 1. Tudor Giurgiu – pentru crearea unui mediu de stimulare a creației și pentru viziunea sa particulară asupra ficțiunii;
 2. Horia Sârghi – pentru cel mai creativ, cult și veridic podcast;
 3. Razvan Mazilu – pentru latura hibridă și originalitatea spectacolelor sale;
 4. Horațiu Mălăele – pentru implicarea în numeroase zone ale ficțiunii (film, teatru, carte, desen);
 5. Ioan Cristescu – pentru una dintre cele mai coerente și intense activități de stimulare a creativității ficționale (teatru, film, literatură etc), pentru care Muzeul Naţional al Literaturii Române și primit anul trecut DASA Award;
 6. Bogdan Alexandru Stănescu – pentru crearea colecției de ficțiune străină Anansi. World fiction, la Pandora M;
 7. Lila Passima – pentru originalitatea temelor de reconstrucție antropologică a universului etnic.

Nominalizații, subliniază organizatorii, sunt selectații din propunerile făcute de membrii Asociației Creatorilor de Ficțiune în colaborare cu revista OPT motive-Ficțiunea. Juriul este constituit din scriitoarea Doina Ruști, actrița Adriana Irimescu, şi producătorul de film Andrei Boncea.

 „Cred cu tărie în arta hibridă, într-o nouă formă de expresie care a început timid de trei decenii încoace. Între literatură, artele plastice, film sau muzică au crescut treptat teritorii de graniță, din ce în ce mai întinse, pregătite să-și declare autonomia. Filmul de artă, clipurile artistice, pictura tematică, muzica bazată pe text sau pe o temă literară, poezia ca manifestare vizuală, numeroasele forme ale artelor spectacolului, micro-ficțiunile, flash-ul literar, «instalațiile» simbolice, adeseori bazate pe literatură, reinterpretarea spațiului exterior prin varii modele, de la filmările cu dronă, mixate pe impresii tematice, la ingenioasele informații animate sau la imaginile parodice, care au umplut netul etc. totul tinde spre o schimbare majoră a sensului creației. Ne aflăm în plină epidemie creativă. Gândiți-vă doar  la milioanele de clipuri  (testimoniale sau simple înregistrări cu telefonul), în care un om a simțit nevoia de a-și împărtăși imaginarul casnic, și vă veți afla în centrul expansiunii”, declară Doina Ruşti.

Toate aceste schimbări și mai ales diversificarea actului creativ, adaugă ea, au dus la apariția Asociației Creatorilor de Ficțiune, care aduce alături scriitori, actori, artiști plastici, cineaști, regizori, critici și cronicari din domeniul ficțiunii, fotografi, creatori de concepte artistice, oameni capabili să creeze sau să ia parte la o creație colectivă etc.

Premiile vor fi anunțate în cadrul unei festivități care va avea loc în 8 iunie, pe Plaja Neversea, din Constanța.  Anul acesta Premiile Ficțiunea beneficiază de sprijinul Centrului Cultural „Teodor Burada” al Consiliului Județean Constanța.

Print Friendly, PDF & Email