Nokia a inaugurat la primul laborator 5G la Universitatea Politehnica Timișoara

Foto: UPT

Universitatea Politehnica Timișoara şi Nokia Networks au inaugurat Laboratorul 5G din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale. Evenimentul a fost organizat de Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, marcată anual în 17 mai.

 

Inagurarea Laboratorului 5G a fost făcută în cadrul parteneriatului strategic dintre Nokia și Universitatea Politehnica Timișoara, început acum mai bine de 30 de ani, prioritățile fiind sprijinirea învățământului și cercetării avansate în domeniul tehnic și o mai bună integrare între mediul academic și mediul de afaceri. Nokia este unul dintre membrii fondatori ai Comitetului Director al UPT, investind de-a lungul anilor peste un milion de euro în dotarea laboratoarelor, spun oficialii Politehnicii Timişoara.

Potrivit acestora, inaugurarea Laboratorului 5G reprezintă o nouă etapă în cadrul acestui parteneriat și va asigura infrastructura necesară studenților în dezvoltarea competențelor în domeniul telecomunicațiilor de ultimă generație. Laboratorul include o platformă 5G end-to-end cu echipamente radio, servere, terminale mobile și 16 sisteme compacte all-in-one pentru accesarea acestora, investiția ridicându-se la peste 200.000 de euro.

În toți acești ani de colaborare, Nokia a pus la dispoziţia Facultăţii de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale specialişti care au participat la cursuri, seminarii, laboratoare, concursuri, proiecte și practică de vară adresate studenților. La rândul spu, declară reprezentanţii UPT, Nokia se mândrește cu faptul că Politehica Timişoara reprezintă principala sursă de recrutare, peste 65% dintre angajații săi fiind absolvenți ai acestei universităţi.

„Dincolo de investiție, una importantă, dar până la urmă normală, dată fiind legătura Politehnicii cu mediul privat, vorbim și de o investiție în studenții universității, prin stagiile de practică sau cursurile oferite. Vorbim de parteneriatul cu Nokia nu doar pe partea didactică, ci și pe cea antreprenorială, extracurriculară, multidisciplinară sau culturală. Compania Nokia a înțeles foarte bine ce construim aici pentru că sunt într-un dialog continuu cu universitatea, cu facultățile noastre, iar succesul unuia dintre cei doi parteneri este și succesul celuilalt”, declară conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul UPT.

La rândul său, Sabin Totorean, Country Senior Officer Nokia, spune că parteneriatul cu UPT face parte din strategia de dezvoltare a Nokia Networks în România, iar inaugurarea Laboratorului 5G reprezintă o nouă etapă în cadrul acestei colaborări care durează de peste 30 ani deja: „Tehnologia 5G va permite nenumărate noi servicii digitale pentru consumatori, întreprinderi și guvern. Ne dorim ca, în afara scopului didactic al acestui laborator, să dezvoltăm și testăm împreună cu studenții și profesorii Universității noi cazuri de utilizare a tehnologiei 5G în dezvoltarea soluțiilor inteligente care vor face diferența într-o economie digitală. Acest laborator va  permite explorarea potențialului 5G în mediul experimental, inovarea – alături de partenerii noștri – în crearea unor noi rețele ale viitorului cu o experiență îmbunătățită pentru utilizatori, eficientizarea proceselor precum și un management mai bun al resurselor și a eficienței energetice“.

Florin Ciocan, Ecosystem & Innovation Garage Manager în cadrul Nokia, spune că prin activitățile desfășurate cu UPT Nokia Romania a devenit partener deschis pentru educație și cercetare-dezvoltare-inovare. „Inaugurarea Laboratorului 5G se înscrie în seria de inițiative pentru sprijinirea sistemului de învățământ începută în urmă cu 30 ani de care au beneficiat, de-a lungul timpului, mii de studenți. Deviza noastră este «Educația, cea mai bună investiție în viitorul unei țări», iar acest lucru ne motivează să venim în continuare cu idei și proiecte cât mai interesante alături de Universitatea Politehnica Timișoara”.

Print Friendly, PDF & Email