Noi legături rutiere cu Timişul, făcute în Arad

Cu un model care ar putea fi preluat şi în Timiş, Consiliul Judeţean Arad diversifică variantele de legătură pe care le au la dispoziţie şoferii pentru variantele cele mai tranzitate, cum e cel al relaţiei cu Timişul.

 

O nouă variantă

Transportatorii dar şi şoferii de toate categoriile au la dispoziţie, de câteva zile, un nou drum de legătură între Timiş și arad. Astfel, ca parte a strategiei referitoare la reabilitarea drumurilor de legătură cu județul Timiș și realizarea de noi conexiuni rutiere Arad-Timiș, Consiliul Județean Arad a inaugurat, la Mănăștur, finalizarea lucrărilor la drumul comunal DC99A, între Mănăștur și satul timişean Gelu.

„În perioada următoare, vom continua cu reabilitarea drumurilor care leagă Aradul de Timiș: Sânpetru German – Gelu – limită de județ, un drum pe care îl vom reabilita cu fonduri europene, accesate prin Programul Operațional Regional și drumul de legătură Neudorf – Limită de județ, care este în curs de licitație. Sunt trei dintre drumurile pe care ni le-am propus să le modernizăm pentru a face o legătură mai bună cu județul Timiș și a dinamiza relațiile economice”, a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

 

Fără soluţii la distrugerile adiacente construcţiei de autostrăzi

Este un model care poate fi preluat şi în Timiş, unde Consiliul Judeţean se plânge de uzura prematură a unor trasee reabilitate recent şi intens circulate, unde traficul greu, în special cel aferent lucrărilor pe tronsonul de autostradă Lugoj – Deva distruge drumuri refăcute cu bani mulţi de administraţia judeţeană.

„Cred că antreprenorii, cei care fac lucrări la autostradă ar trebui atenţionaţi în această privinţă şi de Consiliul Judeţean, şi de primăriile afectate. Nu este normal să reparăm pe o parte, şi să se strice pe alta. S-au făcut nişte convenţii pentru repararea drumurilor stricate de aceşti antreprenori pe vremea lui Bojin, care mă îndoiesc că mai sunt valabile, pentru că s-a schimbat cu totul echipa de la conducerea CJ Timiş”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

Traficul greu şi lucrările la autostradă au fost în mod constant invocate ca motivele pentru care porţiuni de drumuri judeţene reabilitate de CJ Timiş se distrug la scurt timp după reabilitare.

În Timiş, porţiuni mari de drum judeţean, unele proaspăt reabilitate, sunt afectate de traficul greu şi lucrările aferente porţiunilor de autostradă din vestul ţării. Unul dintre paradoxurile legate de lucrările de infrastructură este că, în unele cazuri, ceea ce se construieşte sau se modernizează într-o parte a reţelei duce la distrugeri pe tronsoanele vecine. De exemplu, pe autostrada Lugoj – Deva, lucrările au afectat porţiuni destul de mari din drumurile judeţene învecinate.

Anul trecut, conducerea CJ Timiş a propus un amendament, formulat de Comisia Economică, în care se prevedea că utilizatorii drumurilor judeţene sunt obligaţi să execute toate reparaţiile necesare, ca urmare a deteriorării porţiunilor de drum judeţean.

Conform declaraţiilor unor consilieri judeţeni, o prevedere care instituie obligativitatea reparării porţiunilor de drum judeţean nu va avea niciun efect, pentru că antreprenorii care se ocupă de autostradă nu se raportează decât la prevederile din contractul încheiat cu Ministerul Transporturilor. Prevederi care, prevalând asupra oricăror regulamente judeţene, nu instituie obligaţii legate de repararea infrastructurii rutiere judeţene degradate.

Print Friendly, PDF & Email