Noaptea muzeelor, la Timișoara

Bastionul Theresia. Foto: CJ Timiș

O noapte cu acces gratuit în muzee este pregătită sâmbătă, 14 mai, la Muzeul Național al Banatului și la Muzeul Satului Bănățean, aflate în subordinea Consiliului Județean Timiș, în cadrul deja tradiționalului eveniment Noaptea muzeelor.

 

La Muzeul Național al Banatului, în intervalul orar 18 – 03 pot fi vizitate expozițiile Artă și măiestrie bănățeană, la mansarda B2, Patrimonium 2021 – mansarda B1, Fiare din beci – mansarda B1, O privire asupra viitorului – 100 ani Pier Paolo Pasolini – mansarda B1, Expoziția de tarantule vii – hol și Expoziția Stefan Popa՛s.

În curtea Bastionului, de la ora 18 va avea loc deschiderea taberelor de reconstituire istorică – grupurile de reenactment Eyaletul de Timișoara (Timișoara otomană a secolelor XVI-XVIII), Losonczy Istvan (Timișoara Evului Mediu târziu), Hrafnabroethr (Banatul medieval), Proiectul Răscoala (Transilvania și Banatul în sec. XVIII), Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara (Timișoara habsburgică, Timișoara de după Marea Unire).

De la ora 19, vor avea loc evenimente interactive, prezentări și scenete din istoria Timișoarei și a Banatului: Armele și ținutele Evului Mediu, Obiceiurile trecutului, O zi din viața unui pașă de Timișoara, Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine, Bătăliile pentru fortăreața Timișoara în secolul XVI.

De la ora 20.30 este programată prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice Fiare din beci. Legende ale oțelului – mânuiri și demonstrații de iscusință cu sabia.

Trupa Peregrinii va susține spectacolul Amurgul barzilor, de la ora 21.30, în care vor interpreta muzica vechilor menestreli, povești care s-au păstrat în cântecele de la curțile castelanilor.

Un spectacol de teatru pirotehnic Amor Flammis – Basme de foc va avea loc de la ora 22, în cadrul căruia legendele nopții sunt narate prin muzică și coregrafii de foc.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara își așteaptă publicul, în același interval orar, cu expozițiile Costume tradiționale din Moldova și Bucovina Colecția etnografică Darie Flocea, în Sala de expoziție permanentă, Port tradițional din colecțiile Muzeului Satului Bănățean Timișoara – Sala de expoziție permanentă, Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție permanentă, cu o prezentare, de la ora 20.20, făcută de conf.univ. dr. Gabriel Kelemen, Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara – holul bibliotecii, Aliere demonstrative – meșteșuguri populare – în curțile gospodăriilor de la Jebel, Căvăran, Chizătău și Căpâlnaș.

Pe scenă va avea loc, de la ora 19 un program artistic – folclor și muzică ușoară, coordonator prof. Ingrid Nicolaescu.

 

Print Friendly, PDF & Email