Noaptea Filosofiei revine la Timișoara

Noaptea Filosofiei, ediţia 2021. Foto: Institutul Francez Timişoara

Timișoara va găzdui, din nou, în luna mai, Noaptea Filosofiei, un eveniment inițiat în România de Institutul Francez Timișoara.

 

După succesul primei ediții, a doua Noapte a Filosofiei se va desfășura la nivel național, în București și Timișoara. Primirea călduroasă de care s-a bucurat evenimentul de anul trecut, spun reprezentanţii Institutului Francez Timișoara îi face să creadă că acest eveniment ar trebui să devină o tradiție a scenei intelectuale românești.

Ediția din 2022, europeană prin temele abordate și prin invitații din toată Europa, va avea loc în timpul Președinției franceze a Consiliului UE și va avea ca temă generală „(Re)Construim împreună”, anunţă organizatorii. Curatorii acestei ediţii vor fi Raphael Zagury-Orly şi Cornel-Florin Moraru.

Raphael Zagury-Orly este un filosof francez, profesor de filosofie la Institut Catholique de Paris, Director de Programe la Collège International de Philosophie, din Paris, și cercetător asociat la Centrul de cercetare despre arte și limbaj, din Paris.

Cornel-Florin Moraru este doctor în filosofie, lector la Universitatea Națională de Arte din București, unde predă filosofia artei, estetică, istoria filosofiei și etică academică, fiind directorul departamentului „Teorie, Cercetare”. Acesta este și realizatorul singurei emisiuni dedicate filosofiei din peisajul radiofonic românesc, Izvoare de filosofie, difuzată de Radio România Cultural.

Noaptea Filosofiei, ediţia 2021. Foto: Institutul Francez Timişoara

Evenimentul este conceput ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv, al cărui scop este „de a arăta filosofia într-o altă lumină, noaptea.” La eveniment au fost invitaţi filosofi și intelectuali din România, Franța, Germania, Spania, Austria, urmând să fie organizate dezbateri, conferințe, proiecții, spectacole și performance-uri prin intermediul cărora vor fi abordate tematici de interes pentru societatea actuală.

Printre cei peste 30 de invitați de anul trecut, selectați de curatorii evenimentului, s-au numărat: Monique Canto-Sperber, Jean-Luc Marion, Barbara Cassin, Alain Fleischer, Gisèle Sapiro, Edwige Chirouter, Nicolas de Warren, Manon Garcia, Emanuele Coccia, Jochen Hörisch, Susan Neiman, Ciprian Mihail, Cristian Iftode, Doru Căstăian, Florin Lobonț, Claudiu Mesaroș, Oana Camelia Șerban şi Ruxandra Demetrescu. Lista invitaților de anul acesta va fi publicată în scurt timp.

Noapte a Filosofiei este un eveniment organizat de Institutul Francez din România, având ca parteneri culturali: asociaţia Timisoara 2023, librăria La Două Bufnițe, Facultatea de Arte și Design şi Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters, Faber.community, Centrul Cultural German din Timișoara şi Forumul Cultural Austriac București.

 

Print Friendly, PDF & Email