Nicolae Robu promite că nu va majora taxele şi impozitele locale, în Timişoara

Şi declară că noul Cod Fiscal „nu e chiar o binefacere, cum s-a prezentat la lansarea lui"

Nicolae Robu PNLIntenţia de majorare a taxelor şi impozitelor locale şi măsura de impozitare a terenului de sub clădiri, câteva dintre prevederile noului Cod Fiscal, au fost amendate de co-preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu. Care dă asigurări că Municipalitatea nu intenţionează să majoreze taxele şi impozitele locale, cu excepţia situaţiei în care majorarea va fi impusă de legislaţia naţională.


Co-preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, şi-a exprimat, azi, opiniile pe marginea unora dintre prevederile noului Cod Fiscal, relevând că, din punctul de vedere al PNL, actul normativ prevede o serie de măsuri cu caracter benefic, dar şi măsuri al căror impact, resimţit de populaţie, va fi unul negativ. “Noi suntem adepţii fiscalităţii reduse, aşa încât orice reducere a taxelor şi impozitelor nu poate decât să ne bucure. Considerăm că e mai bine să se colecteze puţin de la mulţi decât mult de la puţini”, spune Nicolae Robu, potrivit aprecierii căruia fiscalitatea crescută este un factor care predispune la evaziune fiscală. Fenomen pentru care acesta a opinat că mecanismele de combatere utilizate în prezent şi-au dovedit eficienţa limitată.

Un aspect pozitiv prevăzut de noul Cod Fiscal este, însă, potrivit aprecierii co-preşedintelui PNL Timiş, faptul că documentul prevede instituirea unui impozit majorat pentru terenurile şi clădirile lăsate în paragină. Măsură cu conţinut similar unei propuneri referitoare la instituirea unei taxe pe paragină, vehiculate şi de către el. “Autorităţile publice locale trebuie să poată majora de până la cinci ori sau chiar mai mult valoarea taxelor şi impozitelor pentru proprietarii care îşi lasă terenurile şi clădirile în paragină”.

Nicolae Robu mai spune că măsura instituirii repetate de amenzi pentru proprietarii care îşi neglijează terenurile şi imobilele s-a insuficientă, reprezentanţii Municipalităţii confruntându-se, spune el, cu situaţii concrete: „Avem exemplul firmei Zeus SRL, din Bucureşti, care deţine un teren situat pe Circumvalaţiunii, imediat după Incuboxx, care a primit amenzi numeroase şi care plăteşte, de fiecare dată, la o zi după aplicarea amenzii”. Nicolae Robu mai spune că simpla posibilitate legală de a aplica amenzi nu este eficientă în combaterea acestui fenomen ce aduce prejudicii aspectului oraşului.

„Scopul nu este ca Statul să îi jupoaie pe cetăţeni. Dar trebuie să asigurăm oraşului un aspect civilizat şi să îi protejăm de o serie de pericole la adresa sănătăţii şi securităţii”, a mai precizat el, spunând că măsurile care prevăd posibilitatea instituirii de taxe şi impozite majorate pentru proprietarii care îşi lasă imobilele şi terenurile în paragină au un caracter pozitiv, fiind regăsibile ca atare şi în legislaţia altor state europene.

Co-preşedintele PNL Timiş a exprimat, însă, şi o serie de opinii critice cu privire la prevederile noului Cod Fiscal, precizând că „PNL constată că noul Cod Fiscal nu e chiar o binefacere, cum s-a prezentat la lansarea lui ca proiect”. Şi adăugând că reprezentanţii PNL ar fi dorit ca valoarea TVA să fie redusă până la 19%, nu doar până la 20%.

De asemenea, a mai apreciat el, o măsură cu efecte pozitive ar fi fost scăderea poverii fiscale de pe umerii angajatorilor.

Un alt factor generator de nemulţumiri este legat de intenţia de majorare a taxelor şi impozitelor locale. Context în care Nicolae Robu a reiterat faptul că a asumat, în faţa cetăţenilor Timişoarei, că nu va propune majorarea taxelor şi impozitelor locale şi că intenţia sa este aceea de a respecta această promisiune, în măsura în care majorarea taxelor şi impozitelor locale nu este impusă prin legislaţie la nivel naţional: “Nu voi majora taxele şi impozitele locale, decât dacă această măsură  este impusă de legislaţia la nivel naţional”.

Print Friendly, PDF & Email