Nicolae Robu, cercetat de DNA: „Personal, n-am comis nici pe această speță și nici pe altele nicio ilegalitate”

Foto: Constantin Duma

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara a dispus începerea urmăririi penale față de fostul primar Nicolae Robu şi de alţi trei angajaţi ai Primăriei Timişoara. Nicolae Robu spune că dosarul vizează o autorizație de construcție a unui duplex emisă în 2018, între timp anulată, dar că este nevinovat.

 

Potrivit DNA, în dosarul aflat în lucru sunt suspecţi, alături de Nicolae Robu, la data faptei primar al municipiului Timișoara, Sorin Ciurariu, la data faptei arhitect-şef al Timișoarei, Gabriela Borcsi, la data faptei șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană, şi Lucreţia Croitoru, la data faptei consilier în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană. Cei patru sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, cei patru împreună cu alți funcționari din cadrul Primăriei Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire a unui imobil cu nerespectarea condițiilor stipulate în certificatul de urbanism: „Prin emiterea acelei autorizații ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, transmite DNA.

Fostul edil al Timişoarei, Nicolae Robu, declară că a fost chemat azi la DNA Timişoara într-un dosar care vizează o autorizație de construcție a unui duplex emisă în 2018, între timp anulată.

Nu am dat nicio declarație, voi studia mai întâi dosarul cu pricina. În orice caz, consider ca ceva normal cercetarea în circumstanțele date, în vederea elucidărilor ce se impun. Nu-mi fac nicio grijă în ce mă privește, pentru că eu, personal, n-am comis nici pe această speță și nici pe altele nicio ilegalitate. Am fost permanent ultracorect și ultracinstit. Ca primar, am semnat zilnic o mulțime de documente, printre care și un număr important de autorizații de construcție. Niciodată în cei opt ani, nu am făcut-o fără a avea în prealabil toate semnăturile aparatului de specialitate cerute de lege și de procedurile interne, drept garanție de legalitate și de conformitate sub toate aspectele. De altfel, fără aceste semnături, documentele nici nu ajungeau la mine la semnat, regula în acest sens la cabinetul meu fiind foarte strictă”, transmite Nicolae Robu printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Fostul edil al Timişoarei mai spune că ar fi o imposibilitate ca primarul să verifice personal legalitatea și conformitatea, pe de o parte pentru că nu are expertiză în toate domeniile de activitate ale unei Primării, pe de altă parte pentru că și dacă prin absurd ar avea, nu ar dispune de timpul fizic necesar: „De aceea există un aparat de specialitate, format din sute de persoane la o Primărie ca cea a Timișoarei. Primarul ar fi vinovat dacă un document semnat de el conține o neregulă dacă el ar fi cerut acea neregulă sau dacă i s-ar fi spus de ea, i s-ar fi propus să o accepte și el l-ar fi acceptat-o. Altminteri, ce vină să aibă el?”

Nicolea Robu mai spune că, dacă va fi reales primar în 2024 – şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat, anul trecut –, va demola „atât acest duplex, cât și casa-bloc a doamnei Aida Szilagy – și orice alte construcții ilegale, în ipoteza că așa ceva ar mai exista –, evident, nu abuziv, ci în condițiile legii”.

Aida Szilagyi, fost consilier local USR, a demisionat din Consiliul Local Timişoara, în noiembrie 2022, în urma unei sentinţe definitive care o vizează. „Aleg să mă retrag din Consiliul Local în urma deciziei finale a instanței prin care sunt anulate autorizațiile de construcție emise pentru clădirea noastră, în anul 2008, respectiv  2017, fără alte implicații”, a declarat atunci Aida Szilagyi.

Print Friendly, PDF & Email