Nicolae Robu, apel către premierul Florin Câţu: „Dovediți că, spre deosebire de toți predecesorii, înțelegeți ce e prioritate naţională pentru sănătate”

Foto: Constantin Duma

Fostul primar liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, îi transmite premierului Florin Câţu că 50 milioane euro alocate pentru îmbunătățiri infrastructurale în sistemul de sănătate reprezintă o sumă derizorie în raport cu nevoile – „În miliarde de euro trebuie discutat la nivel naţional –şi îi cere să sprijine autoritățile publice locale „să facă saltul de la rămânerea în urmă în care ne zbatem”.

 

„În 2 februarie am postat un apel imperativ către Guvern, să treacă de la vorbe la fapte cu privire la sănătate. Este inadmisibil să moară atâția oameni cu zile, din cauza incendiilor, dar câți, oare, mai mor tot cu zile, din alte cauze, până la urmă tot de subfinanțare legate! M-am bucurat când ieri s-a anunțat că Guvernul a aprobat bani pentru îmbunătățiri infrastructurale în sistemul de sănătate. Dar, imediat ce am auzit suma, bucuria s-a transformat în tristețe. Despre 50 milioane euro este vorba. Doar 50 de milioane”, scrie, pe pagina sa de Facebook, fostul primar liberal al Timişoarei, Nicolae Robu.

Acesta îi transmite premierului Florin Câţu că, în cele două mandate pe care le-a avut la Primăria Timișoarei, a alocat de la bugetul local pentru cele trei spitale ale Municipalităţii sute de milioane de lei, „însemnând mult mai mult de 50 milioane euro și nici vorbă să fi fost de-ajuns”. Fostul edil reaminteşte că, în cele două mandate, a construit o clădire cu opt niveluri pentru Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, a amenajat noi sedii pentru Clinica de Dermatologie și pentru Clinica de Oncologie, a reabilitat o serie de spații și a dotat spitalele cu echipamente complexe, moderne: RMN-uri, computere tomograf, ventilatoare, angiografe etc.

Dar tot ce am făcut este departe de cât trebuie făcut pentru a se ajunge al nivelul firesc pentru vremurile pe care le trăim, la nivelul din ţările dezvoltate”, adaugă Nicolae Robu.

Acesta îi transmite premierului Florin Câţu că 50 milioane euro este o sumă derizorie în raport cu nevoile la nivel național: „În miliarde de euro trebuie discutat la nivel naţional și îndrăznesc să cred că miliarde vom și regăsi în Legea bugetului. Sprijiniți autoritățile publice locale – ele, singure, nu pot face față! –, să facă saltul de la rămânerea în urmă în care ne zbatem la nivelul vremurilor pe care le trăim. Desigur, întotdeauna sunt multe de făcut, dar sănătatea chiar este mai importantă decât orice. Aveți curajul să-i alocați – din împrumuturi, luând de la alte sectoare, sunt sigur că dacă există voință se pot găsi și soluții –, dovediți că, spre deosebire de toți predecesorii, înțelegeți ce e prioritate naţională pentru un domeniu atât de complex, de costisitor și de important precum cel al sănătății. România poate, trebuie să poată.”

Nicolae Robu mai spune că a vizitat câteva spitale europene și a văzut la ce nivel sunt acestea și, prin urmare, unde trebuie să ajungem rapid și noi, dar subliniază că a fost vorba doar despre vizite, în ideea unor colaborări, întrucât de tratat s-a tratat întotdeauna în România, reamintind în contex operaţia pe cord deschis pe care şi-a făcut-o la Timișoara, în 2012.

Print Friendly, PDF & Email