#newTogether, gânduri despre un nou Împreună

Teatrul Național din Timișoara marchează prin proiecția filmului documentar „#newTogether – gânduri despre un nou Împreună” doi ani din ziua în care teatrele din România s-au închis pentru public.

 

Proiecţia filmului va avea loc joi, 10 martie, de laora 19, la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.

În timpul perioadei de carantină instituite după declararea pandemiei de covid-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Intervenţiile video pe care le-au trimis au fost postate pe paginile Forumului Cultural Austriac București şi Radio România Cultural de pe rețelele de socializare. Foarte repede, au atras atenția a zeci de mii de oameni din ambele țări.

Având în vedere acest succes, echipa Forumului Cultural Austriac București a decis să încredințeze regizoarei de teatru şi de film Carmen Lidia Vidu producția unui documentar, plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi:

Documentarul #newTogether este un adevărat dicţionar al ideilor şi stărilor din perioada pandemiei şi, totodată, un proiect inedit în peisajul cinematografic local. El a fost iniţiat şi produs, cu titlu de pionierat, de un institut cultural (străin), actor al diplomaţiei culturale, şi nu de o companie de producţie de film.

Carmen Lidia Vidu consideră că #newTogether este un proiect necesar, o formă de dialog în izolare, o mărturie de la Momentul Zero: „Fragilitatea noastră, vulnerabilitatea, frica au devenit o limbă universală pe care am vorbit-o cu toții în 2020, pe timp de pandemie de Covid-19. Oamenii s-au izolat, timpul s-a oprit în loc și a început ‚ un nou împreună”.

Directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti, Thomas Kloiber, spune că artiștii austrieci și români importanți invitaţi în proiectul #newTogether, au împărtăşit experiențele lor personale din timpul crizei, dar au discutat şi despre eventualele oportunități pe care le văd în acest context, despre impactul schimbărilor pe care pandemia le-a provocat în domeniul lor artistic. „Au vorbit, totodată, despre limitele giganticului experiment cultural la care am asistat în mediul online, având în vedere că „viața reală înseamnă, de fapt, a-l întâlni pe celălalt”, după cum spunea filozoful austriac, Martin Buber”, adaugă Thomas Kloiber.

„Departe de a fi o privire într-un glob de cristal, proiectul #newTogether intenționează să ofere piste de reflecţie și dezbatere despre reașezarea sectorului cultural și despre raporturile acestuia cu publicul, cu societatea în general, după acest moment de «stop» impus. Între altele, plecând de la acest paradox care ne-a modificat existențele în ultima perioadă – suntem împreună, chiar în strânsă legătură, de la distanţă…”, declară Andrei Popov, director adjunct al Forumului Cultural Austriac Bucureşti, producător delegat al filmului documentar

În filmul documentar #newTogether, produs de Forumul Cultural Austriac Bucureşti, apar artiştii: Valentin Alfery, Gabriel Bebeşelea, Emőke Boldizsár, Cătălina Butcaru, Andreea Chira, Suzana Dan, Ruxandra Donose, Mercedes Echerer, Franzobel, Tudor Giurgiu, Ada Hausvater, Radu Iacoban, Claudia Ieremia, Matei Ioachimescu, Andreas Jungwirth, Anna Khodorkovskaya, Florian Kmet, Thomas Köck, Josef Maria Krasanovsky, Anna-Maria Krassnigg, Christoph Krutzler, Adela Liculescu, Dan Lungu, Andrei Măjeri, Cosmin Manolescu, Ciprian Marinescu, Irina Marinescu, Mihaela Michailov, Marius Olteanu, Tudor Păduraru, Frieda Paris, Alexandra Pâzgu, Dan Perjovschi, Thomas Perle, Micha Elias Pichlkastner, Dan Pleşa, Leta Popescu, Elena Purea, Lea Rasovsky, Andreea Răsuceanu, Ioan Rizea, Drew Sarich, Sorin Scurtulescu, Alina Şerban, Peter Sommerer, Verena Stauffer, Vava  Ştefănescu, István Teglás, Răzvan Cosmin Ţupa, Sabina Ulubeanu, Carmen Lidia Vidu, Elena Vlădăreanu, Peter Wagner, Gottlieb Wallisch, Anna Weidenholzer, Alexandru Weinberger-Bara, Elise Wilk, Beate Winkler şi Mihai Zgondoiu.

Print Friendly, PDF & Email