“Negru şi Roşu”, lansat la Timişoara

Marţi, 15 octombrie, de la ora 18, la Libraria Cartea de Nisip, din Timisoara, va avea loc lansarea romanului Negru şi Roşu, de Ioan T. Morar, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Vor vorbi despre acest nou volum, alături de autor, Mircea Mihăieş, Cornel Ungureanu şi Daniel Vighi.

lansare Negru si Rosu TimisoaraGeorgian Nicolau este un tânăr promiţător: elev fruntaş al Liceului Militar din Câmpina, admirat de colegi şi apreciat de profesori, îşi doreşte cu ardoare o carieră de ofiţer. Aceasta l-ar ajuta să se rupă de trecutul său, de colonia de ţigani din care provine şi de casa mizeră în care au rămas mama şi fraţii săi. Nimeni nu-i ştie secretul şi nici nu-l poate bănui, căci Georgian are tenul deschis la culoare şi ochi albaştri şi, în plus, şi-a inventat un trecut de roman. Iar visul i se îndeplineşte. Georgian urcă pe scara ierarhică, participă la cucerirea Odessei şi ajunge chiar un apropiat al idolului său, mareşalul Antonescu. Însă trecutul pe care s-a străduit atât de mult să-l ascundă îl ajunge din urmă când mama şi sora sa sunt deportate în Transnistria, împreună cu mulţi alţi ţigani, din ordinul mareşalului. Atunci, Georgian va trebui să ia o decizie, iar viaţa lui îşi va schimba cursul odată cu istoria. “O fabulă morală care vorbeşte despre eterna fragilitate a fiinţei umane strivite de mecanismele devoratoare ale Istoriei”, cum defineşte Mircea Mihăieş acest volum.

Ioan T. Morar a mai publicat volumele de versuri Vara indiană (Albatros, Bucureşti, 1984, volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul şi spada (Cartea Românească, Bucureşti, 1989), Şovăiala (Brumar, Timişoara, 2000, volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), Neruşinarea (Brumar, Timişoara, 2003) şi Paloarea (Brumar, Timişoara, 2010).
Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, poloneză, spaniolă şi maghiară, în antologii şi reviste culturale.
La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld (ed. I, 2005, ed. a II-a, 2006, ed. a III-a, 2013, roman distins cu Premiul National de Proză al Ziarului de Iaşi) şi Cartea de la capătul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis (2007).

Print Friendly, PDF & Email