Naţionalul timişorean îl duce pe “Prometeu înlănţuit” în Antalya

Prometeu inlantuit (5) Foto Adrian PiclisanTeatrul Național din Timișoara a plecat în turneu în Antalya. Unde va prezenta spectacolul “Prometeu înlănțuit”, după Eschil.

Spectacolul Prometeu înlănțuit va fi prezentat de actorii timişoreni în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Antalya, unul din cele mai importante evenimente de gen din Turcia, se anunţă într-un comunicat remis redacţiei. Naționalul timișorean va avea două reprezentații, în 20 și 21 mai.

Distribuția spectacolului – pe un scenariu de Kokan Mladenović (care semnează și regia artistică), în adaptarea Codruței Popov și a Geaninei Jinaru-Doboș – îi aduce pe scenă, în decorurile semnate de Marija Kalabić, pe Ion Rizea, Victor Manovici, Cătălin Ursu, Claudia Ieremia, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Luminița Tulgara, Delia Bostan, Iuliana Crăescu, Ana Maria Pandele, Paula Maria Frunzetti, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru și Laurențiu Pleșa.

Asociem, de aproape două milenii și jumătate, numele lui Prometeu cu revolta, cu lupta contra ignoranței în care dintotdeauna Puterea, oricare ar fi fost ea, și de orice fel – politică, economică, militară sau religioasă – a încercat să-i țină pe cei mulți. Masă de manevră, carne de tun; există mii de expresii care traduc oprimarea. De-a lungul timpului n-a existat doar Prometeu, iar focul a devenit de mult o metaforă pentru concepte ca informaţia, justiția, dreptul elementar la viaţă, la apartenenţă etnică, la educaţie etc. Sunt flăcări pentru care mii de oameni, mii de Prometei, cu trupul poate slab, dar cu suflet de titani, au suferit și și-au dat viața. Au luptat cu un Zeus care are, și el, tot atâtea fețe”, spune Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean. Amintind că lumea noastră se află din nou în suferință, acum, când războiul are alte chipuri, uneori mai dure ca înainte, alteori doar mai subtile. Ceea ce a rămas aceeaşi, mai spune ea, este violența, “pumnul pe care cei puternici îl înfig în fața celor ce-ndrăznesc să se ridice împotriva lor. Și azi, exact ca și atunci, un nou Prometeu fură focul noilor zei. Și azi, exact ca și atunci, este înlănțuit. Și azi, ca și atunci, refuză să renunțe”.

Print Friendly, PDF & Email