Muzica secolelor XVI-XVIII va răsuna în Biserica Evanghelică Lutherană din Timişoara

Atmosfera secolelor XVI-XVIII va fi reînviată, la Biserica Evanghelică Lutherană, din Timişoara, unde va avea loc Festivalul de Muzică Veche.

 

Biserica Evanghelică Lutherană din Timişoara va găzdui, în perioada 16 septembrie – 20 octombrie, Festivalul de Muzică Veche, cu muzică creată de instrumentele ce răsunau în luxoasele saloane de acum trei secole, în Europa, anunţă Agerpres.

Pe parcursul festivalului vor fi zece seri în care vor evolua doar formaţii care au cărţi de vizită ce le recomandă ca făcând parte din elita internaţională de gen, fiecare dintre artiştii invitaţi manifestând o mare complexitate în abordarea muzicii, ca formă universală de cunoaştere.

Pentru actuala ediţie a Festivalului de Muzică Veche de la Timişoara va fi adus un clavecin nou, model Ruckers 1624, din atelierul din Zaragoza, o „bijuterie” achiziţionată de Filarmonica Banatul.

Codrin Emandi, violonist la Filarmonica Banatul, cel care a iniţiat acest eveniment şi care se ocupă de organizarea lui, de 15 ani, spune că muzica veche este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru noile generaţii de muzicieni.

Evident, suntem pionieri în România şi toată această muzică este, în fapt, de sorginte catolică, protestantă, mai puţin ortodoxă, iar acesta este un motiv pentru care nu a fost prezentă la noi. Evident că muzica este foarte accesibilă, practic este muzica de «discotecă» din acei ani, muzica populară, este o muzică simplă care se adresează direct şi de aceea este şi foarte plăcută, pentru că piesele sunt scurte, sunt făcute să placă. În acea perioadă, muzicienii nu-şi permiteau să cânte orice, pentru că nu ar mai fi fost agreaţi sau nu mai erau plătiţi. Interesant de ştiut este că în acea perioadă, nimeni nu cânta piesele altora, ca acum, când cântăm şi Bach şi Mozart, ci muzicienii îşi cântau propriile compoziţii, întotdeauna”, mai spune Codrin Emandi, citat de Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email