Muzică pe roţi, la Timişoara

afis Muzica pe rotiÎn şase cartiere din Timişoara vor răsuna, sub cupola „Muzicii pe roţi”, acorduri de Strauss, Vivaldi, Mozart, Chopin, Brahms, dar şi de operetă.

 

Asociația Cultural-Educațională Melopolis organizează duminică, 11 septembrie, în cadrul proiectului Muzica pe roţi, mai multe concerte în şase locații din tot atâtea cartiere timișorene: Biserica Ortodoxă din Plopi (ora 11.45), Parcul Uzinei (ora 13), Piața Traian (ora 14), Parcul Copiilor- intrare str. Michelangelo (ora 15.30), Parcul Triade (ora 17.30) şi Gara de Nord, în holul caselor de bilete (ora 19).

Din repertoriu fac parte lucrări de Strauss, Vivaldi, Mozart, Chopin, Brahms, dar şi muzică tip musical și operetă, care vor fi interpretate de 40 de muzicieni.

Au fost invitaţi să se alăture acestui proiect reprezentanți ai Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” și ai Facultăţii de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, elevi și studenți aflați în diverse etape de formare muzicală – ceea ce, explică organizatorii, răspunde nevoii acestor tineri artiști de a se promova –, dar şi muzicieni profesioniști, cu experiență concertistică, din cadrul Filarmonicii Banatul.

Proiectul Muzica pe roţi se înscrie în Strategia culturală a Timișoarei 2014- 2024, fiind finanțat de Primărie şi de Consiliul Local.

Ideea proiectului Muzica pe roţi, spun organizatorii, apărut într-un context în care se impune creșterea participării culturale în cartierele Timișoarei, nevoie identificată atât într-un studiu sociologic realizat în anul 2014, cât și din consultările din cadrul procesului de elaborare a Strategiei culturale a Timișoarei 2014- 2024. „Deși apreciau în mare măsură calitatea și diversitatea acțiunilor culturale locale, cetățenii orașului și-au exprimat și dezamăgirea că acestea se întâmplă preponderent în centrul orașului, iar în cartiere actul cultural se desfăşoară rar”, declară reprezentanţii Melopolis.

Aceştia mai soun că proiectul îşi propune în același timp să dezvolte noi categorii de public, și anume acelea care nu frecventează instituțiile de cultură și evenimentele culturale cu acces plătit, printr-o abordare alternativă și neconvențională: „Practic, așa cum se defineşte și în titlul proiectului, vom duce Muzica pe roţi acolo unde este nevoie de ea: în cartierele orașului, pe lângă spațiile de petrecere a timpului liber, în parcuri, în piețe și spații aglomerate. Sunt vizate și grupurile de risc din cartierele aflate la periferie (Plopi/Kunz, malurile Begăi) sau grupuri de risc concentrate în anumite locații (Piața Traian).”

Proiectul Muzica pe roţi este realizat cu sprijinul Universităţii de Vest, al Asociaţiei ProPhilarmonia și al Companiei Naționale de Căi Ferate, sucursala Timișoara.

Asociația Cultural- Educațională Melopolis promovează tinere talente, sprijină și organizează concerte, festivaluri, spectacole, organizează ateliere interactive, activități de educație formală și non-formală şi de instruire în domeniul artei.

Print Friendly, PDF & Email