Muzeul Național de Artă Timișoara, partener UNESCO

Sursă foto: Radio România Cultural

În urma depunerii dosarului de candidatură și a promovării etapei de evaluare, Muzeul Național de Artă Timișoara a dobândit statutul de partener instituțional al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO în domeniile culturii, educației interculturale, în promovarea diversității și a patrimoniului cultural.

 

Muzeul Național de Artă Timișoara este astfel singura instituție culturală din Timiș care a obținut statutul de Partener Instituțional al Comisiei Naţionale a României UNESCO în 2022. Acest tip de parteneriat se dobândește prin concurs și este valabil pentru o perioadă de trei ani.

Sub egida acestui statut, Muzeul de Artă Timișoara va organiza în perioada care urmează o serie de expoziții emblematice dedicate unor mari artiști printre care Paul Neagu, Oskar Szuhanek, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Romul Nuțiu, Suzana Fântânariu, Ciprian Radovan și alții.

„Decizia Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO de a considera Muzeul Național de Artă Timișoara drept partener instituţional reprezintă un vot de încredere cu importantă influență asupra imaginii muzeului nostru. Dinamica recentă a muzeului este evidențiată în proiectele dedicate patrimoniului național și internaţional, eforturile echipei noastre concretizate în elaborarea și expunerea unor proiecte relevante de patrimoniu și de artă contemporană, calitatea activităților educaționale, diversitatea parteneriatelor cu instituții omoloage naționale și internaționale, conectarea la comunitatea colecționarilor din Europa, calitatea studiilor și activităților de cercetare, comunicare și promovare a patrimoniului muzeal și muzeificabil. Toate acestea au contribuit la faptul că dosarul muzeului nostru a obținut punctaj maxim în acest consurs”, declară Filip A. Petcu, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

Evaluarea fost realizată de patru experți desemnați de Asociația Comunelor din România și de către Uniunea Consiliilor Județene din România și de un reprezentant al Conmisiei Naționale a României pentru UNESCO. „Elaborarea dosarului a fost o experiență de comunicare și studiu complexă și de durată, întrucât a fost nevoie de acordarea strategiilor, activităților și rezultatelor noastre cu principiile și valorilor UNESCO”, declară Paula Cristina Gampe-Crăciunescu, inspector de specialitate care a realizat documentarea, comunicarea și elaborarea dosarului.

 

Print Friendly, PDF & Email