Prăvălia şi atelierul de bijutier şi ceasornicar a lui Petru Kindlein, care a funcţionat la Lugoj, în prima jumătate a secolului trecut, au fost reconstituite, la Timişoara.
Duminică, 21 mai, la ora 12, va fi inaugurat noul sediu al Muzeului de ceasuri și bijuterii Kindlein, amplasat pe str. Vasile Alecsandri nr. 8, din Timişoara.
Kindlein Museum prezintă, pe baza pieselor din colecţie, reconstituirea prăvăliei şi atelierului de bijutier şi ceasornicar a lui Petru Kindlein, care a funcţionat la Lugoj, în prima jumătate a secolului trecut.
În expunere sunt prezentate mobilierul prăvăliei, bancul de lucru, unelte specifice unui atelier de orologerie şi giuvaergie, firme şi reclame de epocă. Sunt prezentate, de asemenea, documente, fotografii, tipărituri şi obiecte prin care este prezentată istoria familiei şi a meşteşugului.
Această atmosferă este completată cu expunerea unei colecţii ce cuprinde ceasuri de buzunar, de perete, deşteptătoare şi alte orologii speciale.
Pentru amenajarea spațiului acestui muzeu s-a lucrat peste un an și jumătate, iar în ceea ce privește modul de expunere au fost puse în joc elemente ce țin de scenografie.
„Deschiderea muzeului în casă proprie vine ca o dezvoltare naturală a proiectelor anterioare. Mă bucur că am ajuns la finalul unei noi etape. Am încercat să dezvoltăm un spațiu special cu gândul de a oferi o experiență muzeală compexă completând astfel oferta culturală din Timișoara”, spune Emil Kindlein, fondatorul Kindlein Museum.
Acesta mai spune că muzeul este gândit ca spațiu complex cu destinații multiple: reconstituirea prăvăliei interbelice, atelier de ceasornicărie și bijuterie, expoziții de ceasuri și obiecte personale și spațiu destinat pentru workshop-uri.
Kindlein Museum, un proiect privat al Familiei Kindlein, în cadrul Ambulanței Culturale, funcționează din resurse proprii, nu a beneficiat niciodată de finanțare din partea autoritățiilor locale sau de stat.
Muzeul de ceasuri și bijuterii Kindlein este singurul muzeu particular menționat în Strategia Culturală a Municipiului Timişoara 2014-2024. Primele acțiuni muzeale au fost organizate din vara anului 2008, iar până în prezent colecția muzeului a fost expusă în cinci locații diferite.
Ultimele comentarii