„Muzeul jucăriilor”, o expoziție inedită la Timișoara

Aproximativ 500 de jucării vechi de colecție, fabricate între anii 1930 și 1980, sunt expuse până pe 11 octombrie la Shopping City Timișoara, în cadrul expoziției “Muzeul jucăriilor”. Cea mai veche jucărie prezentată în colecție este motorul cu abur Doll & Co, care datează aproximativ din anul 1900.

 

Până pe 11 octombrie, la Shopping City Timișoara este expus „Muzeul jucăriilor”. Un prilej pentru părinți și bunici să își amintească de cei mai frumoși ani, iar pentru cei mici să ia contact cu ce însemna joaca fără tablete și internet, spun organizatorii. Expoziția, semnată de Asociația Muzeul Jucăriilor, reușește să mapeze o istorie vizuală a universului jocului din ultimele decenii până la explozia tehnologiei.

„Muzeul jucăriilor” aduce laolaltă un număr impresionant de 500 de jucării provenind din România și din alte țări, fabricate între anii 1930 și 1980, care ilustrează existența unei industrii a fabricării jucăriilor nemecanizate și nedigitalizate și a unei arte dispărute. Printre cele mai interesante obiecte care vor putea fi admirate gratuit se numără mașinuța Auto Sedan fabricată China, în anii ’70, căluțul umplut cu paie fabricat la întreprinderea de confecții Botoșani în anii ’60, tamburina fabricată de Ambalajul Metalic Timișoara în anii ’70, tramvaiul fabricat de Ambalajul Metalic Timișoara în anii ’60-’70, pușculiță valiză fabricate de Ambalajul Metalic Timișoara în anii ’70 sau figurina școlar fabricate de Arădeanca Arad în anii ’70.

Cea mai veche jucărie prezentată în colecție este motorul cu abur Doll & Co, care datează aproximativ din anul 1900, fabricat în Germania, iar cele mai vechi jucării realizate pe plan local sunt două jocuri din carton, respectiv jocul „Stop” și jocul „Marocco”, din anii ‘30. Jocul „Stop” era promovat printr-un concurs de ziarul Realitatea Românească.

De-a lungul ultimelor decenii, Asociația Muzeul Jucăriilor a reunit mii de jucării cu povești și emoții în acest muzeu dedicat. Asociația a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării, care, pe parcursul a patru decenii, au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând unor generaţii diferite.

Expoziția poate fi vizitată până în 11 octombrie, în intervalul 10 – 22, la parter în Shopping City Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email