Muzeul din Deva aduce la Timişoara „Dacii de la munte”

Afis Expozitie daciUniversitatea de Vest din Timişoara va găzdui expoziţia „Dacii de la munte – Dacii de la câmpie”.

 

Expoziția Dacii de la munte – Dacii de la câmpie prezintă în oglindă civilizația dacică din zona de munte și civilizația dacică din câmpie, reflectate prin descoperirile din arealul Munților Șureanu și a Câmpiei Banatului, între care se remarcă siturile de la Ardeu „Cetățuia” şi cele de la Unip „Dealu Cetățuica”.

Vor fi expuse zece vitrine cu descoperiri arheologice grupate pe teme,

anume: „Arhitectura dacilor”, „Universul ocupațional”, „Rit și ritual”, „Relațiile comerciale”, „Războiul” etc. anunţă organizatorii, reprezentanţii Asociaţiei ArheoVest din Timișoara.

Alături de obiecte de uz casnic, vor putea fi admirate vase ceramice, obiecte folosite în agricultură, în metalurgie sau prelucrarea lemnului, obiecte utilizate în ritualuri funerare, şi 13 postere cu reconstituiri grafice, fotografii și desene (însoțite de texte) care ilustrează și explică importanța descoperirilor arheologice pentru înțelegerea istoriei dacilor.

Vernisajul expoziției itinerante Dacii de la munte – Dacii de la câmpie va avea loc joi, 14 aprilie, de la ora 11, în holul de la etajul 1, în fața Aulei Magna, al Universității de Vest din Timișoara.

Organizatorii principali ai acestei expoziții sunt Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, alături de Asociația ArheoVest Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Consiliul Județean Hunedoara și Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara.

Expoziția Dacii de la munte – Dacii de la câmpie este o sinteză a cunoștințelor despre daci, dedicată marelui public și prilejuită de Conferința internațională „Diaspora și prietenii săi”, care va avea loc la Timișoara între 25 – 28 aprilie, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis