Muzeul Banatului a dus în Italia „copacul strâmb”

Muzeu Grande GuerraMuzeul Banatului Timișoara a participat la deschiderea expoziției internaționale „San Martino şi Copacul strâmb: A fost odată. Amintiri din tranşee” desfășurată în Muzeul Războiul Mare din San Martino del Carso.

 

Expoziția „San Martino şi Copacul strâmb: A fost odată. Amintiri din tranşee” – deschisă în 9 mai, de Ziua Europei – comemorează 100 de ani de la sângeroasele lupte dintre Armatele italiene și austro-ungare din San Martino del Carso, Italia. La bătălie au participat, de partea austro-ungară, și două Regimente româneşti – 61 Infanterie Timișoara și 43 Infanterie Caransebeș.

Muzeul Banatului participă în cadrul expoziției cu un trunchi de copac de pe frontul italian, pe a cărui scoarță stă inscripționat, în limba germană, textul: „Acest copac a fost tăiat din pământul îmbibat de sângele bravilor noştri soldaţi la St. Martino. În amintirea zilelor fierbinţi şi grele ale regimentului, care împreună cu regimentele de infanterie din Divizia nr. 17, prin curaj şi jertfă, au apărat mai mult de un an localitatea.”

Copacul strambPotrivit cercetărilor, exponatul păstrat în colecţiile Muzeului Banatului Timişoara, a constituit un punct de reper important atât pentru ostaşii regimentului bănăţean, cât şi pentru adversarii aflaţi în tranşeele învecinate. „După ce linia frontului s-a schimbat, cineva din conducerea marii unităţi militare a considerat că acest martor tăcut al violentelor ciocniri din zonă merită a fi păstrat pentru a aminti generaţiilor viitoare evenimentele tragice ce s-au consumat în anii 1915 – 1916, pe platoul Doberdo”, transmit, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Muzeului Banatului.

Iniţial, acest exponat a făcut parte din colecţia unui mic muzeu al Regimentului nr. 61 Infanterie Timişoara. După disoluţia Armatei austro-ungare, a ajuns în colecţia de Memoriale a Muzeului Banatului.

Expoziţia este deschisă în perioada 9 mai – 30 septembrie 2016, la Muzeul Războiul Mare, din San Martino del Carso, Italia.

Print Friendly, PDF & Email