Mutaţii genetice ce favorizează o formă rară de cancer, descoperite de cercetători români şi străini

Patru mutaţii genetice, implicate în apariţia şi evoluţia cancerului căilor biliare – o formă rară şi letală de cancer hepatic –, au fost descoperite de cercetătorii români de la Institutul Fundeni, împreună cu echipe din SUA, Singapore şi Thailanda.

 

Cercetare laboratorPotrivit cercetătorilor, această descoperire ar putea ajuta medicii să depisteze tumorile în stadii incipiente, imediat ce vor fi dezvoltate teste spe­cifice. “Acest lucru va permite să se facă profilul genetic al fiecărui pacient, să se diagnosticheze precoce, să se facă un prognostic al bolii şi să existe o terapie personalizată. Acum, în Româ­nia, sunt sute de bolnavi cu acest tip de cancer – colangiocarcinomul he­patic, care are o rată de supravieţuire medie de doi ani”, declară, citat de Mediafax, Irinel Popescu.

Descoperirea a fost posibilă după zece ani de cercetări în trei labora­toa­re, aflate în Bucureşti, la Institutul Fun­deni, în Singapore şi în Statele Unite. În acest interval au fost diagnosticaţi cu cancer de căi biliare 273 de bol­navi, printre care 45 de români, iar medicii au analizat tumorile maligne din perspective genetică.

Prof. dr. Dan Duda, din SUA, de­clară că importanţa cercetării rezidă în descoperirea mutaţiilor specifice anumitor cauze ale acestei boli atât de greu de tratat, dar şi la identificarea de noi “ţinte” potenţiale pentru o terapie mai eficientă şi mai personalizată.

În acelaşi context, prof. Irinel Popescu a vorbit, prin comparaţie, de mutaţiile genetice care favorizează cancerul de sân: “Dacă în cancerul de sân 10 la sută din totalul cazurilor sunt puse pe seama modificărilor ge­nelor BRCA1 şi BRCA2, iar la femeile care prezintă aceste mutaţii se prac­tică mastectomia, în cazul ficatului, lucrurile sunt mai complicate, pentru că nu poţi extirpa ficatul”.

Succesul echipelor de cercetători români şi străini a fost menţionat şi în două articole din noiembrie ale publi­caţiei Nature.

Echipa de cercetători de la Insti­tu­tul Fundeni anunţă că va extinde stu­diile şi pe i­den­tificarea unor gene mu­tante respon­sa­bile de apariţia cance­rului de pan­creas. “O viitoare cola­borare cu cer­ce­tătorii din Singapore se va face pe ba­za unui grant obţinut de specialiştii din această ţară în do­meniul cancerului de pancreas”, anun­ţă Irinel Popescu.

Pe de altă parte, acesta a anunţat că în curând se va înfiinţa un centru de excelenţă în medicină transla­ţio­nală, pentru cercetare în domeniul ge­neticii, acesta urmând să reunească toa­te laboratoarele de cercetare şi cercetătorii români şi din străinătate, printr-o investiţie de zece milioane de euro.

Print Friendly, PDF & Email