„Murmure, albă tăcere”, expoziţie de pictură şi grafică, la Muzeul de Artă Timişoara

În atmosfera tumultoasă a citadinului cotidian, Muzeul de Artă Timişoara propune publicului o întâlnire cu artista Doina Mihăilescu prin intermediul expoziției personale Murmure, albă tăcere.

 

Expoziția Doinei Mihăilescu, profesor universitar la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, este dominată de alb, de tonuri deschise și sensibile de culoare și de forme care relevă o mână sigură de iconar contemporan, care compun o atmosferă contemplativă, sobră, de introspecție, sacralizând astfel spațiul în care este prezentă.

Curatorii expoziției sunt criticul de artă Oliv Mircea și muzeograful Dan Șerban.

„Cele patruzeci de lucrări aflate în expunere alcătuiesc o omiletică atinsă de simțul tragic al paradoxului creștin, în care divinul umple cu duhul său inima care se golește de sine, lăsând loc vieții divine oferite prin moartea pe cruce a Fiului. Selecția făcută de autoare pentru această expoziție alcătuiește într-un joc al formelor un univers coerent pe care cultura europeană îl folosește pentru a exprima valorile care i-au dat coerența și strălucirea”, spune curatorul Oliv Mircea.

Seriile de studii și de lucrări din care este alcătuită expoziţia – Stâlpnici, Chip Isihast, Desene cu ochii închiși, Cetățile Albe-Mormîntul Gol, Punerea în Mormânt, Arca, Dansul Îngerului, Crinii Pustiei, Maria Egipteanca, Pieta – sunt lucrate în atelier în perioada 2007 – 2022.

Ele au făcut parte din expoziții care au fost prezentate la Roma, Venezia, Pisa, Madrid, Santiago de Compostela, Budapesta, dar şi în ţară, în Bucureşti, la Muzeul de la Mogoșoaia şi la Elite Art Gallery, în Ploiești, la Muzeul de Artă „Ion Ionescu Quintus”, în Iași, la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în Suceava, la Muzeul Național al Bucovinei, în Arad, la Muzeul de Artă, în Bistrița, la la Galeriile de Artă „Arcade 24”, şi în Târgu Mureș, la Galeria „Art Nouveau”.

Expoziţia Doinei Mihăilescu va putea fi vizitată perioada 3 februarie – 31 martie, la etajul al II-lea al Palatului Baroc, în proximitatea Splii Baroce şi a Colecției de Artă Veche Românească din Banat.

Print Friendly, PDF & Email