Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei

Monica Macovei solicită verificarea tezelor de doctorat ale demnitarilor şi anularea celor plagiate

Monica macovei Foto paginadepoliticaÎntr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, europarlamentarul Monica Macovei solicită verificarea tezelor de doctorat ale demnitarilor, anularea tezelor plagiate și transparență din partea Ministerului Educației în privința doctoratelor coordonate de Gabriel Oprea.

 

În ultima perioadă, au apărut mai multe informații în presă privind teze de doctorat cu suspiciuni de plagiat, aparținând unor persoane publice, membri ai Guvernului sau cu poziții importante în instituțiile statului. Cele mai recente sunt cele legate de câteva doctorate coordonate de vice-premierul şi ministrul de Interne Gabriel Oprea.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, europarlamentarul Monica Macovei solicită verificarea tezelor de doctorat ale demnitarilor, anularea tezelor plagiate și transparență din partea Ministerului Educației în privința doctoratelor coordonate de Gabriel Oprea. Monica Macovei solicită ca acțiunea de verificare a tezelor de masterat și de doctorat ale demnitarilor să fie demarată începând cu membrii Guvernului și ai Parlamentului, după care să urmeze tezele de doctorat ale persoanelor cu funcții de conducere în instituțiile publice.

 „Revin cu solicitarea, lansată public, pe 16 decembrie 2014, Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, de a verifica lucrările de masterat și de doctorat ale demnitarilor, începând cu membrii Guvernului și ai Parlamentului, și de a le anula pe cele plagiate”, spune Monica Macovei. Adăugând că Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nu a comunicat până acum public nici dacă a efectuat verificări, nici care sunt rezultatele şi nici măcar dacă a început vreo verificare.

Este îngrijorător faptul că Ministerul pe care îl conduceți nu este transparent în legătură cu subiecte de interes public, cum sunt cele legate de integritatea morală și profesională a demnitarilor și a persoanelor cu funcții de conducere în instituțiile statului. Prevederea legală prin care, în cazul unor suspiciuni de plagiat, demnitarii nu sunt analizați de către comisiile universitare de etică, ci doar de Ministerul Educației face cu atât mai necesară o transparență deplină din partea ministerului și o verificare temeinică a suspiciunilor semnalate public”, îi transmite Monica Macovei ministrului Educaţiei.

Aceasta cataloghează drept inacceptabil refuzul Ministerului Educației de a comunica public componența comisiilor care decid dacă teza de doctorat a unui demnitar este sau nu plagiată. „Cazul recent este cel al analizării tezei de doctorat a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, fără a se preciza cine a evaluat această teză”, adaugă europarlamentarul Monica Macovei. Menţionând că există în spațiul public mai multe nemulțumiri legate de faptul că Ministerul Educației și Cercetării refuză să pună la dispoziția persoanelor care solicită, pe baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, în termenul legal, informații privind tezele de doctorat coordonate de Gabriel Oprea.

Prin urmare, Monica Macovei îi solicită ministrului Educaţiei:

1. verificarea lucrărilor de masterat și de doctorat ale demnitarilor, începând cu membrii Guvernului și ai Parlamentului, precum și ale persoanelor cu funcții de conducere în instituțiile publice.

2. anularea tezelor de doctorat plagiate.

3. anunțarea publică a membrilor comisiilor de evaluare.

4. respectarea de îndată a Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin punerea la dispoziția persoanelor interesate a informațiilor solicitate privind tezele de doctorat.

5. modificarea prevederii care stabilește în prezent că tezele de doctorat ale demnitarilor sunt analizate de Consiliul din subordinea Ministerului Educației și trecerea acestei competențe la Comisiile de Etică ale universităților la care au fost obținute titlurile academice. Monica Macovei mai spune că universitățile sunt singurele în măsură să recunoască și să repare o situație de malpraxis academic, pentru că sunt în joc onoarea și credibilitatea lor. Ministerul are o conducere numită politic și există riscuri majore să protejeze demnitari, un exemplu putând fi chiar situația de față.

Răspunsul la aceste solicitări este singura dumneavoastră soluție pentru a repara o parte din pagubele de imagine și credibilitate aduse învățământului universitar și mediului academic din România”, adaugă Monica Macovei.

Aceasta aduce în discuţie faptul că, recent, referindu-se la teza de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta, față de care Comisia de Etică a Universității a stabilibit că este plagiată, oficiali ai Universității din Bucureşti au semnalat că “pagubele de imagine pentru universitatea românească produse de acel caz din 2012 sunt uriașe: români care s-au realizat în materie academică în străinătate au fost chestionați acolo – din Israel, până în America – în legătura cu modul în care se iau și se dau doctoratele în România”.

Monica Macovei atrage atenţia că cei care au de suferit de pe urma imposturii din jurul tezelor de doctorat sunt oamenii corecți, educați, care au muncit și au investit în cariera lor academică: „Împotriva acestor oameni onești acționează Ministerul Educației și Cercetării prin comportamentul netransparent pe care îl arată.”

Print Friendly, PDF & Email