Moment de reculegere la Timişoara, la un an de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei

Foto: Logs Timişoara

Timișorenii sunt invitați, mâine, la un moment de reculegere în Piața Victoriei pentru a comemora un an de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

 

La un an de la invazia şi atacarea de către Rusia a Ucrainei, vineri, 24 februarie, de la ora 18, timișorenii sunt invitați în Piața Victoriei pentru a participa la un moment de reculegere în semn de solidaritate față de poporul ucrainean greu încercat. Vor fi aprinse 365 de lumânări pentru cele 365 de zile de război.

Cred că avem o responsabilitate în calitate de cetățeni europeni și ca o comunitate care a apărat mereu valorile libertății și ale respectului să semnalăm public că nu vom accepta acest război ca o nouă normalitate”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Înainte de acest moment de reculegere din Piața Victoriei, mai multe organizații non-guvernamentale din Timișoara vor organiza, în Parcul Central, de la ora 17, un eveniment de comemorare la care vor participa artista timișoreană Regina Damian și fotografii Mircea Barbu și Virgil Simonescu. Sub titlul 4 anotimpuri de rezistență, organizatorii au pregătit o instalație artistică și o expoziție de fotografii pentru Ucraina. Organizator principal este Logs Initiative Group, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Asociația „Salvați Copiii” Timișoara și Aletheia Timișoara.

Se împlinește un an de când Rusia a început războiul brutal și ilegal împotriva Ucrainei. Timișoara a reacționat, încă din primele clipe, la drama vecinilor ucraineni, deschizându-și porțile spre cei care aveau nevoie de un nou „acasă” și mobilizând resurse pentru cei care nu au putut pleca din calea războiului. Ucrainenii care au venit aici sunt, prin comunitatea din care fac parte, o prezență activă în viața Timişoarei. În acest interval de un an, Primăria, organizații non-guvernamentale, firme partenere, instituții publice, voluntari, gazde ale refugiaților au fost în prima linie și au acordat suport comunității de ucraineni, prin platforma Timișoara pentru Ucraina.

Peste 3550 de ucraineni au trecut pragul Centrului de Suport al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și au beneficiat de sprijin de specialitate, iar peste 100 de copii au fost integrați în școlile și grădinițele din oraş. În același timp, pe platforma dedicată Timișoara pentru Ucraina, https://timisoarapentruucraina.ro/ro, 75 de angajatori și-au prezentat ofertele de locuri de muncă pentru ucraineni veniți la Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email