Moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei, pe treptele Catedralei din Timişoara

Un moment de reculegere a fost ţinut, în seara de 17 decembrie, pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timişoara, în memoria celor care au murit în Decembrie 1989, anunţă Mediafax. Un revoluţionar şi-a amintit că, pe 17 decembrie, a fost împuşcat de trei ori în faţa lăcaşului de cult.

 

Revoluţionari, rude şi prieteni ai celor care au murit, în urmă cu 28 de ani, la Timişoara, în timpul Revoluţiei, au ţinut, duminică seara, un moment de reculegere pe treptele Catedralei Mitropolitane.

Acţiunea este organizată în fiecare an în faţa lăcaşului de cult din centrul Timişoarei de către Asociaţia “17 Decembrie a Răniţilor şi Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989”. Aproximativ o sută de candele personalizate, cu chipurile martirilor Revoluţiei, au fost aşezate pe stâlpii de la intrarea în catedrală, iar o cruce din lumânări aprinse a fost formată pe scări.

Verginia Jugănaru vine în fiecare an la Catedrala Mitropolitană, din Timişoara, pentru a ţine un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluţiei. Timişoreanca şi-a pierdut soţul acum 28 de ani, care a ieşit în stradă pentru a striga “Jos Ceauşescu”.

Printre eroii-martiri care au murit în 17 Decembrie 1989 a fost şi soţul meu, Dumitru Jugănaru. În seara de 17 Decembrie, soţul meu a fost acasă cu copiii, a auzit că afară sunt demonstraţi, a ieşit şi el în stradă, a început să demonstreze, să strige «Jos Ceauşescu!». Au fost cordoane de soldaţi pe TAB-uri, el s-a dus la TAB-uri să le spună să nu tragă în fraţii lor. Când a plecat, pe trotuar, a fost împuşcat în cap şi a murit pe loc. Vin în fiecare an la momentul de reculegere. Aceşti 28 de ani au fost grei, probabil că au murit cu gândul că va fi bine, dar au murit efectiv degeaba. A zis că dacă se duce, măcar copiii lui s-o ducă mai bine şi vedem cu toţii că nu este bine deloc”, a povestit Verginia Jugănaru.

De asemenea, Cornel Secu a spus că, pe 17 decembrie 1989, a fost împuşcat de trei ori în faţa Catedralei Mitropolitane şi a văzut cum într-un bărbat “s-a tras un încărcător”.

Eu am fost împuşcat, trei cartuşe, aici, pe trecerea de pietoni, în 17 Decembrie, la ora 21, venind cu doi colegi. M-am târât până la statuia din parc, apoi am ajuns la spital. În faţa Catedralei erau un cordon de militari. Îmi amintesc că pe trecerea de pietoni a fost împuşcat un coleg, s-a tras un încărcător în el, adică 16 cartuşe”, a povestit Cornel Secu.

Pe 17 Decembrie, la Timişoara este zi de doliu în memoria primilor 66 de eroi care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei “Memorialul Revoluţiei”, au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi.

Print Friendly, PDF & Email