Modificarea de lege în sprijinul agricultorilor de produse ecologice

Pentru a veni în sprijinul agricultorilor de produse ecologice, deputatul ALDE Timiș, Marian Cucșa a inițiat un proiect de lege privind aceste produse, proiect care, spune el, va ajuta la dezvoltarea acestui tip de agricultură în România.

 

Deputatul ALDE de Timiș, Marian Cucșa, spune că, în urmă cu câteva luni, a avut mai multe întâlniri agricutorii de produse ecologice din țară, care i-au spus că pierd subvențiile de la stat dacă terenul cultivat ajunge să fie contaminat accidental. „Mai exact, această contaminare se referă la efectuarea de tratamente de către vecinii care folosesc tehnologii convenționale ori clasice sau agricultori care cultivă suprafețe mari de teren și aruncă pesticide din avion, contaminând astfel, în mod accidental, terenurile cultivate în sistem eco din vecinătate. Deasemenea un alt pericol pot fi și ploile acide sau utilizarea apei de irigat care poate conține reziduuri”, spune Marian Cucşa.

Pentru a veni în sprijinul agricultorilor de produse ecologice, acesta anunţă că a inițiat un proiect de lege privind aceste produse. Proiect care are ca vizează modificarea OUG 34/2000, pentru a nu mai fi afectate plăţile directe acordate fermierilor în situaţia în care se constată o contaminare accidentală a solului. Proiectul de lege, mai spune Marian Cucşa, a trecut de plenul Camerei Deputaților, for decizional, cu 284 de voturi.

Până în prezent, mai spune deputatul ALDE, legea nu a cuprins o astfel de prevedere extrem de importană care se aplică deja la nivelul Uniunii Europene și care avantajază fermierii în accesarea fondurilor europene și a subvențiilor, și nu în risipa banilor europeni.

Print Friendly, PDF & Email