Mitropolitul Banatului i-a cerut ministrului de Interne ca prefecţii să aibă la dispoziţie un fond de urgenţă

Foto: Constantin Duma

Mitropolitul Ioan al Banatului i-a propus ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, aflat azi la Timişoara, ca prefecţii să aibă la dispoziţie un fond minim de urgenţă, la fel cum are şi premierul, pentru situaţii extreme sau calamităţi, anunță Agerpres.

 

Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, a făcut propunerea aceasta, la întâlnirea cu ministrul Administrației și Internelor, Marcel Vela, prezent la Timișoara, aducând în discuție recentul caz în care zeci de locatari ai unui bloc de pe strada Mioriței, din Timișoara, intoxicaţi în urma unei deratizări cu substanţe letale, au fost evacuaţi, Biserica oferindu-le locuri de cazare în mănăstirile din judeţ.

Prefecţii sunt instalaţi, dar am constatat că nu întotdeauna au toate pârghiile pentru a rezolva unele probleme. Eu aş face o propunere nu doar pentru Timişoara, ci ar fi bine să fie în toată ţara. Să fie în subordinea MAI o clădire, sunt atâtea clădiri militare dezafectate care ar fi bine ca măcar în marile oraşe o astfel de clădire să fie dotată cu un minimum necesar, un pat, un robinet cu apă pentru astfel de momente critice neprevăzute, cazuri de calamităţi, care nu vin la miezul zilei, ci noaptea. Dacă este posibil, aşa cum la Guvern premierul are un fond la dispoziţie, nu ştiu de ce nu ar avea şi prefectul un minim fond ca în acel moment critic să poată cumpăra o sticlă de apă, o pâine. Celelalte instituţii din subordine acţionează fiecare pe specific, foc, apă, dar nimeni nu poate poate face licitaţie în momentele de criză pentru a cumpăra apă, pâine. Eu aş zice să aveţi încredere în prefecţii pe care ni-i prezentaţi şi să aibă un minim fond pentru intervenţie în momente critice. Aceste clădiri ale armatei care se degradează ar fi bine ca una să fie pentru evenimente neprevăzute, explozii, mai ales iarna, sunt situaţii foarte dificile. Noi le-am oferit locuri cazare şi alimente la mănăstiri, dar în caz de calamităţi nu se poate face faţă aşa. Să existe acea căsuţă a speranţei în toată ţara”, a declarat, potrivit Agrepres, mitropolitul Ioan al Banatului.

Ministrul Marcel Vela a afirmat că va ţine cont de propunerile mitropolitului, mai ales că acum este o perioadă de analiză a tot ceea ce ţine de reorganizarea şi eficientizarea MAI: „Eu chiar am avut o idee. În prezent, Prefecturile ţin de MAI, iar prefectul este în judeţ un fel de premier la nivel de judeţ, iar prefectul ar trebui să şi subordoneze ceilalţi directori din deconcentrate care aparţin de alte ministere. Da, ar trebui să avem curajul să spunem că prefectul este premierul din teritoriu şi este şeful reprezentanţilor tuturor celorlalte ministere în teritoriu şi să se subordoneze direct premierului din judeţ. Este o etapă, o vom gândi. Este doar o idee, nu ştiu cum se poate implementa, dar ne preocupă astfel de situaţii. Vă asigur că depunem toate eforturile pentru a moderniza actul administrativ.

Marcel Vela a participat azi, la Timișoara, la învestirea în funcție a noului prefect de Timiș, Liliana Oneț.

Print Friendly, PDF & Email