Protest la Timișoara: „Vrem Europa, nu dictatură!”

La Timișoara va avea loc azi, de la ora 19, în Piața Operei, un miting #rezist împotriva Puterii, „Vrem Europa, nu dictatură!”. Organizatorii acuză PSD și ALDE de o serie de acțiuni antidemocratice.

 

De la preluarea guvernării, coaliția PSD-ALDE nu și-a respectat promisiunile făcute în campania electorală, ci a avut două priorități: să își salveze de închisoare VIP-urile și să instaureze în România un regim în care forța legii și democrația sunt strivite de forța instituțiilor politice, acuză organizatorii protestului de la Timișoara, asociațiile Timișoara Civică, Rezistența, Rezistența Timișoara și Declic.

Aceștia avertizează că metodele și acțiunile PSD-ALDE au ca efect îndepărtarea României de standardele europene și democratice și aruncarea ei în liga regimurilor autocratice, în care domnesc interesele și bunul-plac al celor care au acces la butoanele politice, iar societatea este lipsită de șansa de a sancționa derapajele acestora.

Suntem generația care a avut șansa să vadă cu adevărat ce înseamnă democrația și valorile europene. Suntem generația care le prețuim și nu vom renunța la ele, doar pentru că stau în calea salvării de dosare penale a unor lideri politici precum Liviu Dragnea sau Călin Popescu-Tăriceanu”, mai transmit organizatorii.

Aceștia acuză o serie de acțiuni antidemocratice ale PSD-ALDE:

  1. Tentativele continue de resuscitare a OUG 13 prin Legile Justiției și modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală;
  2. Încercarea de a schimba în mod nejustificat conducerea Parchetului General și pe cea a Direcției Naționale Anticorupție;
  3. Reprimarea dreptului la protest, prin amenzi abuzive și acțiuni în forță ale Jandarmeriei;
  4. Schimbarea legilor în dispreț față de procedurile parlamentare firești și față de consultarea publică;
  5. Denigrarea instituțiilor europene, a ambasadelor străine și a reprezentanților României la Bruxelles care se opun abuzurilor PSD;
  6. Proiecte precum Legea defăimării, menite să anuleze libertatea de exprimare;
  7. Cauționarea televiziunilor care fac propagandă anti-justiție și calomniază pe cei care protestează împotriva abuzurilor PSD și intoxicarea cu bună știință a populației cu mesaje anti-europene;
  8. Sabotarea surselor de finanțare a ONG-urilor prin noul Cod Fiscal.

Noi credem că aderarea la UE înseamnă mult mai mult decât bani europeni și liberă circulație. Înseamnă un angajament de apărare a unor valori fundamentale: respectul pentru demnitatea umana, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectarea drepturilor omului. Haideți să le spunem răspicat celor aflați la conducere că suntem și vom rămâne europeni”, transmit reprezentanții asociației Timișoara Civică.

Mitinguri de protest sub sloganul „Vrem Europa, nu dictatură!” sunt organizatea, azi, în 22 de orașe din țară și, pentru diaspora, în 11 orașe din Occident.

Print Friendly, PDF & Email