Mircea Mihăieș conferențiază la Teatrul Național din București

Scriitorul și publicistul timișorean Mircea Mihăieș va susține mâine, la Teatrul Național din București, conferința „Despre succes”. Conferinţele Teatrului Naţional au fost iniţiate cu aproape opt decenii în urmă, cu prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române.

 

Intenția conferinței Despre succes – care va avea loc în Sala Mică a Teatrului Național București, mâine, de la ora 11 – este de a oferi o descriere a felului în care se dobândește, crește și se poate pierde succesul în lumea de azi, transmit oficialii Teatrului Național București.

Cum succesul nu e sinonim cu valoarea, originile sale mobilizează mecanisme complexe, care țin de oportunități sociale, de reflexe instituționale ori de cutume adânc înrădăcinate și, adeseori, inconștiente. Spre ilustrare, propunem o evocare a împrejurărilor în care un roman considerat în mod unanim drept «dificil», Ulysses, de James Joyce, a ajuns să se bucure, în circumstanțe cu totul speciale, de un enorm succes”, spune Mircea Mihăieș.

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă, de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier, începând din anul 2006, cu prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.

Născut în 1954 în județul Arad, Mircea Mihăieș este critic literar, eseist și publicist. După absolvirea liceului în Arad, a urmat Facultatea de Filologie a Universității din Timișoara, Secția engleză-franceză. Este profesor universitar la Catedra de Limba și literatura engleză a Universității de Vest din Timișoara, unde predă cursuri de Literatură engleză și americană. Este doctor în litere al Universității din București.

Este redactor-șef al revistei Orizont și publicist la România literară, unde, din 1993, deține rubrica săptămânală Contrafort.

A debutat în revista Orizont în 1979, iar în volum, în anul 1989. În anul 1991 a lucrat timp de mai multe luni în redacția revistei The New Republic.

A obținut burse de studiu la Woodrow Wilson Center, National Forum Foundation, Washington, D.C., New York University etc.

A fost vicepreședinte al Institutului Cultural Român.

A scrs volumele De veghe în oglindă (1989, ediția a II-a 2005), Cartea eșecurilor. Eseuri despre rescriere (1989), Femeia în roșu (1990, ed. a II-a, 1997, ed. a III-a, 2003, ed. a IV-a, 2007, roman scris în colaborare cu Mircea Nedelciu și Adriana Babeți), Cărțile crude. Jurnalul intim și sinuciderea (1995, ed. a II-a, 2005), Victorian Fiction (1998), Masca de fiere (2000), Scutul lui Perseu. Nicolae Manolescu între oglinzi paralele (2003), Viața, patimile și cântecele lui Leonard Cohen, cu 32 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu, Editura Polirom, (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008) (tradus în Statele Unite in 2013), Ce rămâne. William Faulkner si misterele ținutului Yoknapatawpha (2012), Ulysses, 732. Romanul romanului (2016).

A obținut Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România (1990), Premiul pentru critică al Uniunii Scriitorilor din România (1995), Premiul pentru critică literară pe anul 2008 al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Timișoara, Premiul pentru Critică literară / Eseu / Istorie literară pe anul 2009 al Uniunii Scriitorilor din România; Scriitorul anului 2016 pentru volumul Ulysses, 732. Romanul romanului, un impresionant volum de critică şi exegeză literară, în care analizează capodopera lui James Joyce.

 

Citește și: Mircea Mihăieş: „Dacă, după ce-mi va lectura cartea, un singur cititor va fi interesat de «Ulysses», mi-am atins scopul”

Print Friendly, PDF & Email