Mircea Mihăieş anunţă că îl va da în judecată pe premierul Ponta, care l-a numit fascist

Mircea MihaiesFostul vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, Mircea Mihăieş, a declarat, joi, că îl va da în judecată pe Victor Ponta, care l-a catalogat fascist, scriitorul refuzând să facă alte comentarii privind declaraţiile premierului.

 

Prezent la Arad la lansarea volumului Plicuri şi Portrete (ediţia a II-a) al scriitorului Norman Manea, fostul vicepreşedinte al ICR, Mircea Mihăieş, a declarat că îl va da în judecată pe premierul Victor Ponta pentru declaraţiile făcute la adresa sa. „Nu le comentez nicicum (declaraţiile – n.r.). Singurul lucru pe care îl voi face va fi să-l dau în judecată în zilele următoare”, a afirmat, citat de Mediafax, Mircea Mihăieş. Scriitorul a precizat că a fost sfătuit de către avocatul său să nu comenteze pe marginea acestui subiect.

Tot joi, Horia-Roman Patapievici, fostul preşedinte al ICR, i-a cerut primului-ministru Ponta, printr-o declaraţie de presă, să-şi retragă afirmaţiile calomnioase proferate împotriva lor, menţionând, totodată, că protestează „împotriva manevrei dumneavoastră de a ne transforma în victime de serviciu și de a ne folosi ca instrumente în lupta care vă opune președintelui țării!”.

Premierul Victor Ponta nu a contrasemnat mai multe decrete de decorare ale unor personalităţi care conudeseseră ICR, iar preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare referitoare la acest refuz. În sesizarea adresată CCR, preşedintele Traian Băsescu arăta că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Primul-ministru declara că nu poate contrasemna pentru decorarea „unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici”, iar unii dintre ei „au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste” şi că dacă preşedintele Traian Băsescu doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa. Premierul mai spunea că, prin refuzul de a contrasemna decorarea fostei conduceri ICR, a obţinut rezultatul dorit, şi anume a reliefat că decoraţiile trebuie acordate pentru merite şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic, preşedintele Băsescu dorind să decoreze oamenii credincioşi: „Eu cred că am obţinut rezultatul pe care l-am dorit, şi anume am reliefat faptul că decoraţiile statului român trebuie acordate pentru merite importante şi servicii aduse statului şi nu unui lider politic. Băsescu, înante de a-şi termina al doilea mandat, doreşte să îşi decoreze oamenii care i-au fost credincioşi – lui, şi nu României – oameni care în administrarea instituţiilor publice, aşa cum a spus Curtea de Conturi, au acţionat în mod în mod greşit. Dacă asta doreşte preşedintele Băsescu şi dacă domnul Mihăieş vrea o decoraţie semnată de mine, eu cred că nu o merită, dar să fie sănătos cu acea decoraţie dată de Băsescu pentru serviciile aduse lui Băsescu”. Voctor Ponta mai afirma că nu poate fi de acord cu decorarea unor oameni care au exprimat poziţii contrare intereselor României: „Am două rezerve: prima rezervă este legată de faptul că, în baza raportului Curţii de Conturi care a fost transmis mai departe către toate instituţiile competente, conducerea de atunci a ICR, aşa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit în mod greşit o mulţime de fonduri publice, deci să-i decorăm pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru greşit. Şi, în al doilea rând, erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş, dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România. Ori eu nu pot să contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat greşit bani publici şi pe de altă parte exprimă poziţii împotriva României. Dacă domnul preşedinte Băsescu doreşte să-i decoreze, să o facă, dar nu cu semnătura mea”.

Întrebat ulterior de jurnalişti dacă îşi menţine declaraţia prin care îl face fascist pe fostul vicepreşedinte al ICR, Mircea Mihăieş, Victor Ponta a răspuns: „Dacă citiţi textele domniei sale, cred că şi dânsul o să fie de acord”.

Print Friendly, PDF & Email