Ministrul Răzvan Cuc: “Cei 15 kilometri finalizați din autostrada Lugoj-Deva vor fi dați în folosință în februarie”

Cei 15 kilometri finalizați din autostrada Lugoj – Deva vor fi dați în folosință în luna februarie, anunţă ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

 

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat, la începutul ședinței de Guvern de ieri, că a identificat și a eliminat obstacole birocratice la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și, astfel, 15 kilometri, din autostrada Lugoj – Deva Lot 2 sunt finalizate și au conexiunea asigurată prin intermediul nodurilor rutiere de la Dumbrava și Margina, putând fi deschise traficului imediat după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor. “În intervalul 6 – 10 februarie vom avea această recepție și vom putea da în folosință cei 15 kilometri”, a declarat ministrul Cuc, citat de Agerpres.

Premierul Sorin Grindeanu îi solicitase ministrului Transporturilor, la începutul ședinței Executivului din 6 ianuarie, să îi prezinte, în cel mai scurt timp, măsurile necesare, astfel încât să poată fi folosiți cei “15-16 kilometri”' din autostrada Lugoj – Deva, care sunt finalizați, dar nerecepționați.

CNAIR anunța, la sfârșitul lunii decembrie, că lucrările de pe sectorul de autostradă Lugoj – Deva, respectiv Traian Vuia – Margina, pe o lungime de 15 kilometri, sunt în curs de finalizare, astfel încât acest sector să poată fi utilizat de participanții la trafic, însă acest fapt va fi realizat imediat după clarificarea tuturor aspectelor de natură juridică.

“Refuzul de viză pentru recepția la terminarea lucrărilor este invocat de faptul că «dispozițiile legale, așa cum sunt prevăzute de Legea 10/1995, recent modificată și republicată în septembrie 2016, nu fac referire în mod expres la recepționarea parțială, ci doar asupra unor lucrări prevăzute într-un contract». Regulamentul de recepție aprobat prin HG 273/1994 nu a fost încă actualizat, drept pentru care se vor putea naște multe interpretări ulterioare dăunătoare companiei. Astfel, «efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, investitorul, în speță compania, va fi pusă în posesie, iar toate riscurile dării în funcțiune a unor părți din lucrare, fără a se respecta prevederile legale, vor fi preluate tot de companie»”, se arăta într-un comunicat CNAIR.

Contractul a fost semnat în 18 octombrie 2013 cu Asocierea Salini Impregilo SpA și SECOL – Societa Edile Construzioni e Lavori SA – SECOL Societa Edile Construzioni Opere e Lavori SPA.

Lungimea autostrăzii Lugoj – Deva este de 28,6 km, localizată în județele Timiș și Hunedoara. Valoarea contractului este de 562,73 milioane de lei, fără TVA, din care 478,32 milioane de lei din fonduri de coeziune (85%), iar 84,41 milioane de lei de la Guvernul României (15%).

Print Friendly, PDF & Email