Ministrul Justiţiei se află azi la Timişoara

Candidata pentru functia de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, este audiata de Comisia juridica, de disciplina si imunitati, la Palatul Parlamentului, marti, 17 noiembrie 2015. SILVIA ILIE / MEDIAFAX FOTO Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, participă azi la prezentarea bilanţului de activitate pe anul 2015 al Curţii de Apel Timişoara.

 

Curtea de Apel Timişoara îşi prezintă azi Raportul de activitate pe anul 2015. La eveniment vor fi prezenţi judecătorul Mircea Aron, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, şi, având în vedere dimensiunea  economico-financiară a activităţii instanţelor de judecată, coordonată direct de Ministerul Justiţiei, ministrul Raluca Prună.

Anul trecut, Curtea de Apel Timişoara şi Tribunalele din subordine –Timiş, Arad şi Caraş-Severin – au avut pe rol 66.994 de dosare (Tribunalul Timiş – 25.311 dosare, Tribunalul Arad – 11.313, Tribunalul Caraş-Severin –  11.629 şi Curtea de Apel Timişoara – 18.741 de dosare). Ceea ce a însemnat o încărcătură medie de 824 de dosare/judecător. Cele mai multe dosare, 2.352, le-a avut judecătorul Lidia Barac, fost preşedinte al Curţii de Apel Timişoara, urmată de actualul preşedinte al Curţii, judecătorul Erica Nistor – cu 2.320 de dosare, şi de judecătorul Aurelia Schnepf – cu 1.771 de dosare.

Comparativ cu anul 2014 – când încărcătura medie a fost de 1.282 de dosare/ judecător –, s-a înregistrat o scădere a volumului de activitate. La Curtea de Apel Timişoara numărul de dosare a scăzut cu 5.519 dosare (29,45%), la Tribunalul Timiş, cu 1.510 de dosare (5,63%), la Tribunalul Arad, cu 3.170 de dosare (21,89%), iar la Tribunalul Caraş-Severin, cu 866 dosare (7,17%).

În 2015, Curtea de Apel Timișoara s-a remarcat printr-o premieră naţională, şi anume, realizarea unui chestionar în format online, a cărui completare se poate realiza de către justițiabili, prin accesarea sa directă atât de pe pagina de internet a instanței, cât și de pe pagina de internet a portalului instanțelor, în cadrul secțiunii “Dosare”. “Studiul realizat de Curtea de Apel Timişoara a vizat evidenţierea percepţiei opiniei publice şi a societăţii civile asupra calităţii actului de justiţie la Curtea de Apel Timișoara și instanțelor din raza sa de activitate, în general, cu referire la anul 2015. S-a constatat, în primul rând, faptul că, privite în ansamblu, aprecierile majoritare oferite de respondenţi au o tendinţă mai degrabă favorabilă, existând, totuşi, unele aspecte semnalate, într-o măsură mai mică sau mai mare, ca având nevoie de îmbunătățiri”, explică judecătorul Erica Nistor, preşedintele Curţii de Apel Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis, sorin.olaru@timpolis.ro