Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: „Primele şcoli doctorale evaluate sunt acelea care au arătat că furtul intelectual nu e un accident”

mircea-dumitru„Primele şcoli doctorale care vor fi evaluate sunt acelea care vulnerabilizează sistemul academic românesc prin faptul că au arătat deja lumii că furtul intelectual nu e un accident”, este avertismentul transmis, de la Timişoara, de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, şcolilor doctorale vizate de suspiciuni de plagiat sau plagiate dovedite.

 

Trebuie să ne curăţăm universităţile de practici care ne umbresc instituţiile şi sunt «pete» pe reputaţia întregii comunităţi academice. Constatăm, iată, cum practici de ani lovesc acum în credibilitatea noastră, iar aceia dintre noi, din ce în ce mai mulţi, care sunt prezenţi în spaţiul internaţional ştiu ce înseamnă pierderea reputaţiei”, a declarat luni, 3 octombrie, la Timişoara, ministrul Educaţiei, prof. univ. dr. Mircea Dumitru.

„Unii ne-au atras atenţia şi ne-au criticat pentru atitudinea noastră intransigentă, din ultimii ani, de a spune adevărul în chestiuni care ţin de deontologia cercetării ştiinţifice în domeniul doctoratelor”, mai declarat Mircea Dumitru. Adăugând că, răspunzând acestora, se adresează „tuturor acelora care, de bună credinţă fiind, s-au întrebat dacă a spune adevărul, în legătură cu titluri academice obţinute în mod incorect din punctul de vedere al deontologiei cercetării, nu trădează o slăbiciune a instituţiei. Ei bine, convingerea mea puternică este aceea că a recunoaşte propriile slăbiciuni şi greşeli, acolo unde şi atunci când ele pot fi dovedite, nu este câtuşi de puţin un semn de slăbiciune, ci dimpotrivă unul de tărie. Aceasta este o atitudine morală şi nu una politică sau juridică. Onestitatea, în acest caz, nu este o valoare politică, ci una etică.”

Mircea Dumitru a subliniat că, pentru studenţii de azi şi de mâine, el şi echipa sa de la Educaţie au datoria de a duce acţiunile până la capăt: „În această toamnă, vom demara evaluarea şcolilor doctorale, iar primele şcoli doctorale care vor fi evaluate sunt acelea care vulnerabilizează sistemul academic românesc prin faptul că au arătat deja lumii că furtul intelectual nu e un accident.” Pentru a elimina orice discuţie cu privire la poziţia sa de ministru, dar şi la aceea de rector al Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru anunţă că va solicita ca universitatea unde predă să fie evaluată printre primele.

Ministrul Mircea Dumitru a fost prezent, luni, 3 octombrie, la Timișoara, alături de președintele României, Klaus Iohannis, la dezbaterea Timişoara educată – dialog la început de an universitar. Evenimentul a fost organizat de rectorii celor patru universităţi de stat din Timişoara – Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară.

Print Friendly, PDF & Email